Milaan, Taste of Colour

Salone di Mobile Milaan 2014

Met nog een been in Milaan en het andere alweer op Schiphol is het tijd om alle opgedane beelden en impressies te laten bezinken en landen. Alle informatie verwerken en de connecties zien. Wat is het elk jaar weer een feest om tijdens deze internationale interieurbeurs in Milaan te kunnen zijn.

Want al is de hele wereld op deze beurs aanwezig, toch heb ik het gevoel dat ik hier steeds meer thuis ben. Het is een feit; het grootste exportproduct van Nederland is design. Dat blijkt ook hier weer. Want na Italië is Nederland het meest vertegenwoordigde land in Milaan. Het is ongelooflijk om te zien dat in elke wijk zo ontzettend veel Nederlandse namen zijn te vinden. Of het nou gevestigde ontwerpers zijn als Marcel Wanders of Studio Job in Zona Tortona, of de studenten van de verschillende opleidingen in Den Haag en Eindhoven in Ventura Lambrate, overal is Nederlands design te zien. En hoe.

Prachtige verhalen die steeds weer op authentieke wijze naar een mooi en bijzonder product leiden. Bij elkaar zetten die verhalen een tijdsbeeld neer dat heel erg van nu is. En dat zijn dan eigenlijk de trends die we waarnemen.

Afval en oorsprong

Blog #4 Taste of ColourDe recessie wordt afgeschud en we grijpen terug naar de oorsprong. Aan het begin van een nieuw tijdperk. De basis. Zo is afval niet het eindpunt maar een nieuw vertrekpunt voor veel verhalen. Voor het restproduct als de synthetische grondstof obsidiaan worden de mogelijkheden nog onderzocht. Daarover hebben we een interessante lezing bijgewoond door Lonneke Gordijn van Studio Drift. Maar ook doet afval dienst als gewillig onderwerp voor foto-exposities en is het verwerkingsproces van de bekende PET-fles dermate doorontwikkeld dat het niet alleen als hard plastic maar ook als zacht vilt wordt verwerkt in prachtig vormgegeven meubilair met akoestische functie door DeVorm. Piet-Hein Eek die niks weggooit en alles hergebruikt waardoor een collectie met unieke exemplaren ontstaat. Desso karpetten uit oude collecties die opnieuw gekleurd worden door Re-Vive en zo een 2e leven krijgen.

Blog #4 Taste of ColourHet obsidiaan doet me denken aan een soort lava- of maansteen. Het wordt gewonnen in een (Nederlandse!) afvalverwerkingsinstallatie die een vulkaan nabootst dus dat is misschien niet zo gek. Datzelfde gevoel kreeg ik bij Diesel die een collectie heeft gemaakt waarbij de maan als inspiratiebron fungeert. Op tafelbladen, spiegels en serviesgoed. Donkere en aardse tinten. Ronde, organische vormen. Je ziet ze meer.

Ook bij de keukens bijvoorbeeld. Geen wit, geen harde lichte kleuren, maar warm, aards en donker. En dermate geïntegreerd in het interieur dat de keuken die jaren het hart van het huis was, dat nog wel blijft, maar veel meer als onderdeel van het interieur in de living dan als functionele keuken. Als je de keuken niet gebruikt sluit je hem af en is hij nagenoeg uit het zicht.

We hebben zoveel gezien in Milaan dat het onmogelijk is dit in 1 blog te verwerken. Daarom ben Ik nu begonnen met afval als aardse en ingetogen basis. Ben je klaar met lezen en vind je de blog niks? Gooi ‘m bij het afval, dan ben ik binnenkort gegarandeerd onderdeel van een nieuw Nederlands ontwerp en kun je me volgend jaar wellicht terugzien in Milaan…

Foto’s:
Diesel, foto expositie Into the Forest | Stella McCartney
Studio Drift, De Vorm
Re-vive met Desso

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.