Gezien op de VT Wonen & Designbeurs

Sinds een jaar of 6 staan we met een eigen stand op dé interieurbeurs van Nederland. Door m’n trendlezingen in het Woontheater en de blogs die we schrijven hebben we toegang tot het Perscentrum waar noviteiten op de beurs worden aangekondigd.

Nu de beurs is afgelopen en we weer terug zijn in onze studio is het leuk om mijn eigen foto’s en de verschillende persberichten door te nemen en te kijken wat leuk is om met jullie te delen. Uit eigen ervaring weet ik dat het erg moeilijk is je in dit Perscentrum te onderscheiden of een hogere attentiewaarde na te streven. En al val je op tussen de rest, dan nog is dat geen garantie dat de pers je berichten overneemt en publiceert.

En omdat vorm en inhoud wezenlijk kunnen verschillen heb ik me voorgenomen de inhoud te bekijken. Al is het veel.

VT wonen designbeurs - Blog #11

Verf en behang

Behang is enorm populair en veelzijdig. Op dit gebied was bijzonder veel te zien. BN International was ruim vertegenwoordigd door de hele beurs heen, maar ook Eiffinger, Studio Ditte en andere minder bekende huizen waren aanwezig. Qua verf heeft Flexa met hun stand leuk ingespeeld op de behoefte naar personaliseren van je interieur doordat je je eigen kleur kon mengen. In de persmap was de hang naar vintage de rode draad en grepen ze terug naar de historie van 60 jaar Flexa. Kleurentrends door de decennia heen en een leuk boekje hoe je je vintage (kringloop) meubeltjes van een nieuw kleurtje voorziet. Uiteindelijk staat in 1 van de persberichten geschreven over de Felxa Visualizer; een kleurenapp die je kan helpen bij het kiezen van nieuwe muurkleuren in je interieur. Nou wil het toeval dat we bijna klaar zijn met de renovatie van onze woonkamer en keuken. De keuken is nu nog uitgevoerd in blank eiken met een marmer blad waarbij ik het eiken graag zwart wil kleuren. De meningen thuis zijn daar over verdeeld dus ik denk; ‘Top! Appje downloaden, in de keuken staan, kleurvlakken aangeven en foto maken.’ Helaas werkt de app toch niet zo fantastisch als Flexa zegt. Met het resultaat kan ik het thuisfront echt niet overtuigen… Ik hoop dus dat ze deze nog verder gaan ontwikkelen want het zou ook als interieurontwerper een perfecte tool zijn om bij opdrachtgevers te gebruiken. Heel eenvoudig laten zien hoe je kleuradvies straks zal uitpakken; te gek!

Little Green heeft behoorlijk uitgepakt met de persmap. Een tasje met de nieuwste waaiers, een mooi uitvouwboekje met sfeerimpressies, The little Blue Look Book met een paar behangsamples en een heus proefpotje blauwe verf Smalt 255. Heel erg leuk dat ze 1 kleur selecteren en daarbij veel inspiratie geven. Blauw is in veel gradaties populair, vanuit het kobalt tot aan het diepe, bijna zwarte nachtblauw. M’n dochter vroeg vanochtend ook al; ’Mam, heb je misschien een nieuwe lievelingskleur?…’ ‘Hoezo schat?’ ‘Nou,’ zei ze, ‘ je draagt de laatste tijd zoveel blauw.’ En dat klopt inderdaad. Claudia Sträter heeft dit seizoen een prachtige diepe kleur nachtblauw in hun collectie die m’n trendverhaal kracht bijzet en die ook goed bij m’n uiterlijk past. Shoppen voor de juiste kleding tijdens de beurs was dan ook niet moeilijk.

Licht

VT wonen designbeurs - Blog #11Hoe leuk is het als je op cadeautjes wordt getrakteerd? Bij de persbrochure van Qazqa werd ik uitgenodigd een bureaulampje op de stand op te halen. Helder wit en flexibel buigzaam, rond vormgegeven en voorzien van LED in 3 lichtsterktes. Wat me aanspreekt is de Qazqa Quest waarbij ontwerpers worden opgeroepen deel te nemen aan de zoektocht naar de nieuwe designlamp voor 2016. Wil je deelnemen? Kijk dan hier.

Zitten

Ik zag het wel zitten dit jaar. Vaak en veel. Op stof en leer met stalen onderstellen. Onbehandeld of gepoedercoat. De nieuwste aanwinst van Label bijvoorbeeld; First Class die al eerder dit jaar is gelanceerd. Ontwerper Gerard van den Berg kan bijzonder bevlogen spreken, iets wat deze relaxfauteuil met verstelbare rug nog interessanter maakt. In leer en stof en met verschillende onderstellen en pipings of ritsen leverbaar is het een model waar eindeloos mee gecombineerd kan worden. Erg leuk detail om te vermelden: steeds meer ontwerpers proberen restafval te reduceren. Label heeft een prototype wandklokje op de beurs laten zien waarbij de afval strookjes leer van de meubels als hengsel voor dit klokje van hout fungeren.

Ook Bent is een voorbeeld van tijdloos design. Met deze stoel nu ook in ‘coal’ uitgevoerd heeft Tristan Frencken een collectie staan die door eenvoud en materialsering (gecoat aluminium met optionele vilten zitting en rug) met gemak in elk interieur te plaatsen is. Nu beiden al designklassiekers te noemen.

VT wonen designbeurs - Blog #11

Heet Gebakken

Geglazuurde tegels passen goed in verschillende trends op interieurgebied. De hang naar vintage uit de jaren 50 in bruin en groentinten wat gelijk goed matcht met de botanische trend die ook veel donkere, warme groentinten bevat. Maar ook de inspiratie uit de Gouden Eeuw die niet alleen voor Dutch Design een inspiratiebron is, maar ook meer en meer in Scandinavië tot trend verwordt. Het prachtige Wunderkabinet van 1000 Graden is een nieuw en origineel object dat hier prachtig bij past. De keramische betegelde kast is geïnspireerd op het rariteitenkabinet dat in de 16e eeuw populair werd in Nederland. Het ontwerp is tot stand gekomen uit de samenwerking tussen Bea Peters (1000 graden) en het jonge ontwerpbureau Van Stuk. Van binnen gemaakt van eikenhout met 2 glazen planken en een onderstel van onbewerkt staal voor een industriële uitstraling. Het tegelwerk loopt rondom door, evenals over de bovenkant. Het Wunderkabinet is naar eigen wens te laten maken en daardoor uniek.

En van heet gebakken geglazuurde tegels is de stap naar tegelkachel ‘Tilestove Big’ van Weltevree een kleine. De keramieken tegels zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van de warmte en het ontwerp past zowel in een industriële kantooromgeving als ook in een minimalistische living. We hebben de mannen van Weltevree al aan het werk gezien in Milaan waar ze op hun buitenhaarden aan het koken waren geslagen, des te blijer waren we om ze nu ook in de RAI terug te zien. En met het najaar dichtbij lijkt het me heerlijk vertoeven bij deze binnenkachel.

Blog #11 Taste of Colour

Daar zit muziek in

Geluid was deze editie maar zeer beperkt aanwezig, zeker in tegenstelling tot voorgaande jaren. Maar dat wat ik heb gehoord, zag er goed uit;-) De Deense Podspeaker was te zien en te horen tegenover het Woontheater en tussen alle drukte door hebben ze zelfs tijd genomen om m’n trendlezing bij te wonen. De ronde vormen doen denken aan Barbapapa en komen goed uit in zwart of wit. Als ze net zo goed klinken als ze eruit zien is het een product waarvan we nog veel gaan horen (…)

Grote namen

Natuurlijk waren ook veel grote namen en bekende merken op de beurs aanwezig. Deze krijgen doorgaans al zoveel media aandacht dat ik het niet nodig vind deze hier ook nog eens te vermelden. Daarnaast was niet elke presentatievorm even prikkelen, inspirerend en vernieuwend te noemen. Wat dat betreft was het een editie met veel contrasten. We hoorden ook veel verschillende berichten van bezoekers. Wij hebben als bedrijf nog nooit zo’n druk bezochte stand gehad met bijzonder veel enthousiaste en leuke gesprekken over nieuwe bouw- en verbouwprojecten terwijl aan de andere kant ook de reactie is gehoord dat bezoekers het niveau en aanbod vonden tegenvallen. Dat is natuurlijk persoonlijk en blijft altijd moeilijk te beoordelen. In het Woontheater heb ik tijdens m’n lezing in elk geval volle zalen gehad, zo vol zelfs dat mensen niet meer konden zitten; dat was een fantastisch groot compliment.

Heb je de lezing gemist? Of heb je ook interesse in een trendlezing of trendboek? Neem dan contact met me op via onderstaande contactformulier. Heb je andere vragen? Wil je je abonneren? Of heb je iets inspirerends te melden? Reageer dan op deze blog.

Dankjewel!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.