Facebook time-out

Cold Turkey

En dan bedoel ik niet dat het bijna Thanksgiving is.

Ruim 2 weken geleden heb ik radicaal een Facebook time-out genomen. Ik liep er al een tijdje over na te denken toen er iets gebeurde dat voor mij de druppel was; ‘okay, ik stop er even mee’.

Er zijn een aantal zaken die daarmee samenhangen. Allereerst het plan om met een stel vrienden een eigen groep te vormen om een cursus mindfulness te doen die me bij mezelf te rade doet gaan; ‘Heb ik dat nodig?’, ‘Ik kan toch goed ontspannen?’ en ‘Wanneer plan ik dat nog in m’n agenda?’ Maar het feit dat het me bewust maakt van het hier en nu spreekt me erg aan.

Maar daarnaast knaagt het ook aan me dat ik voor sommige mensen in mijn leven te weinig tijd vrij maak. Juist voor die mensen die ertoe doen. Sommigen zitten ook op Facebook zodat we wel min of meer met elkaar mee kunnen leven, maar hey; wat post jij op Facebook? Nog niet de helft van wat je meemaakt en dan toch ook wel de luchtige dingen die je blij maken? Dus echt weten hoe het met iedereen gaat doe je natuurlijk niet. Buiten dat zijn er ook nog mensen in mijn omgeving die geen Facebook hebben. Dus een kwestie van prioriteiten stellen zeggen we maar.

Facebook time-out - Blog #13Dan was het ook nog een hele praktische overweging i.v.m. timemanagement door het combineren van én werk, én school, én gezin, én én én. Ik hou er niet van om te zeggen ‘Jeetje wat ben ik druk!’ want als dat al zo is doe ik het mezelf aan en dat wat me bezighoudt zijn over het algemeen leuke dingen dus mij hoor je niet zeuren. Maar goed, de rek was er wel een beetje uit. Dus tijdwinst door de social-media aspecten in te perken.

Niet alleen een experiment

En tot slot is het ook een soort van experiment van me; ik heb een trendprognose gemaakt afgelopen jaar waarin ik bij 1 trend spreek van het bewust offline gaan, outdoor bootcampen, gezond leven en goed voor jezelf zorgen. Ook eigenlijk een vorm van mindfullness bezig zijn. Door m’n studie lees ik veel en zie ik signalen voorbijkomen als restaurants waar je bij binnenkomst je telefoon kunt afgeven zodat je ongestoord kunt dineren en genieten met elkaar, jeugd die social-media verslaafd raakt, mensen die zich aan elkaar storen als je in gezelschap maar steeds op je beeldscherm zit te kijken en ga zo maar door. Social Media verwordt langzaam tot iets negatiefs. Ik wilde voor mezelf onderzoeken hoe het me bevalt om eens een tijdje niet te zien wat er met al die Facebook-vrienden gebeurt en wat er daardoor in mijn ‘echte’ leven verandert.

Het experiment begon als volgt; Ik postte het bericht dat ik een time-out van een maand neem en vervolgens haalde ik de appjes van Facebook en Twitter van m’n telefoon. Maar ook de spelletjes. Dat waren er niet veel, maar toch; hup, weg ermee. Wat ik liet staan zijn Pinterest en LinkedIn omdat ik dat zakelijk gebruik, maar ook Instagram omdat ik daarmee veel foto’s bewerk. Ik heb wel met mezelf afgesproken dat ik het alleen daarvoor gebruik en niet bij anderen ga kijken.

De eerste dag was het een beetje onwennig en raar en was ik eigenlijk ook wel benieuwd naar de eventuele reacties op m’n bericht. Waarom ik het heb aangekondigd? Omdat ik veel meld. En omdat het van mij wellicht verrassend en onverwacht is. Maar goed, toen ik merkte dat m’n partner die dag op zijn telefoon op Facebook zat en ik in m’n ooghoek zag dat hij de afbeelding bij m’n bericht op z’n scherm had was het verleidelijk om even te vragen naar de reacties. Hij moest zelfs ergens om lachen. Maar ik heb het niet gevraagd. En ik heb niet gekeken. Tja, en er waren de eerste dagen wel mensen die ik tegen kwam en die er dan wat van zeiden, maar het viel eigenlijk heel erg mee.

Heb ik al wat gemist?

En nu, 2 weken later heb ik het idee dat mijn afwezigheid onopgemerkt wegebt. Mensen zijn zich er in elk geval niet bewust van voor zover ik weet. Als we via Facebook een uitnodiging voor een feestje krijgen of een aankondiging voor iets leuks, dan hoor ik dat via m’n partner die vraagt; ‘gaan we naar die verjaardag?’ Als ik hem dan nietsvermoedend aankijk zegt hij: ’Ach ja, jij kijkt niet…’.

Ik geloof niet dat ik al iets heb gemist. Soms hoor ik over bijzondere filmpjes of posts, of zoals met de aanslagen in Parijs; toen vroeg een vriendin me hoe ze haar Ava van de Franse vlag kon voorzien. Ik heb haar er doorheen gepraat en ik heb gehoord dat heel Facebook frans gekleurd raakte. Dat is mooi, solidair. Ik bleef ‘Mentally somewhere else’.

Facebook time-out - Blog #13

Wat ik ervoor terugkrijg? Ruimte in m’n hoofd. Rust. Lucht. M’n wereldje is niet kleiner, wel fijner. Ik heb het gevoel dat ik meer leer doordat ik andere kennis tot me neem. Ik kijk bijvoorbeeld naar filmpjes op TED, ik spit de zaterdageditie van het NRC en het FD uit en ik lees weer meer boeken. Maar ik merk ook dat ik minder naar m’n telefoon grijp als we ergens zijn, iets leuks doen. En het valt me op als anderen dat wel doen. Ook fotografeer ik minder. Dat is op zich jammer, maar het geeft wel aan dat ik fotografeer om te delen. Nu geniet ik dus van momenten zonder die ‘drang’.

Ik heb een maand na het experiment in m’n agenda staan dat ik een maand Facebook-loos ben zodat ik dat kon loslaten. Ik weet niet wat er dan gaat gebeuren maar ik kan me goed voorstellen dat dit iets terugkerends wordt. Een soort maand van bezinning op m’n social media gedrag. Ik verwacht niet dat ik er vanaf zal blijven, ik hoop wel dat ik kan ‘matigen’.

Ik ben ook wel heel benieuwd hoe anderen hierover denken. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen social media gedrag. Soms zeggen mensen; ‘Ik ben alleen maar een gluurder, of een kijker’. Sommige mensen posten heel veel, anderen nauwelijks of maar over 1 thema. Maar iedereen heeft er wel een mening over. Als je je reactie onder deze blog post kan ik die lezen. Dat vind ik oprecht leuk. Als je vragen hebt zal ik die ook zeker beantwoorden. En als het stil blijft is dat ook helemaal prima. Ik heb er altijd van gehouden om te schrijven, daar heb ik nu ook meer tijd voor gecreëerd. Dus die lol heb ik mezelf hiermee al gegund. Ik hoop dat ik jou er ook een plezier mee heb gedaan.

Als is het alleen maar door een maand van Facebook af te zijn 😉

 

4 antwoorden
 1. Sandra
  Sandra zegt:

  Hoi Gaby,

  Ik volg je door Babette, een vriendin van vroeger van school, mijn andere vriendin Jeannine Reinders ken je volgens mij ook via Babette. Ik snap je tijdijke stop, zeker gezien je werk, en vind het knap! Ikzelf ben nog niet zover…. Suc6 en ik zal je blog volgen!

  Sandra van Beek

  Beantwoorden
  • Gaby
   Gaby zegt:

   Hallo Sandra,

   Leuk, onze connectie. Het is niet knap hoor, eerder verstandig. Al heb ik een bloedhekel aan dat woord. Dan is het net alsof ik volwassen wordt;-) Leuk dat je m’n blog volgt, dankjewel daarvoor.

   Groet,
   Gaby

   Beantwoorden
 2. Sandra
  Sandra zegt:

  Hoi Gaby,

  Ik volg je door Babette, een vriendin van vroeger van school, mijn andere vriendin Jeannine Reinders ken je volgens mij ook via Babette. Ik snap je tijdijke stop, zeker gezien je werk, en vind het knap! Ikzelf ben nog niet zover…. Suc6 en ik zal je blog volgen!

  Sandra van Beek

  Beantwoorden
  • Gaby
   Gaby zegt:

   Hallo Sandra,

   Leuk, onze connectie. Het is niet knap hoor, eerder verstandig. Al heb ik een bloedhekel aan dat woord. Dan is het net alsof ik volwassen wordt;-) Leuk dat je m’n blog volgt, dankjewel daarvoor.

   Groet,
   Gaby

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.