Kleuren 2016

De kleuren van het jaar 2016 zijn bekend!

Elke dag ben ik bezig met kleur. Niet alleen met kleuradviezen voor interieurs en de trendlezingen die ik geef, maar ook persoonlijk met de kleding die ik draag (lang niet altijd zwart!), m’n oogschaduw daarop afgestemd, de accessoires die daarbij passen en ga zo maar door. Niet gek dat ik dan ook helemaal blij wordt van de verschillende kleurprognoses die wereldwijd worden gedaan. Het beeld is actueel en inspirerend en de achterliggende gedachten geven een goeie onderbouwing voor deze keuzes en een mooie weergave van deze tijd.

Kleuren 2016 - Blog #14

Al in oktober kwam AkzoNobel Flexa met het kleurenrapport Colour Futures 16 over Internationale Kleurentrends voor 2016. Om vooruit te kijken kijken ze ook terug. Looking both ways. Sinds 15 jaar maakt het Global Aesthetic Center met professionals uit de designwereld kleurenpaletten. Dit initiatief bleek zoveel meerwaarde te geven zodat ze sindsdien jaarlijks deze trendvoorspellingen publiceren. Niet alleen zakelijke klanten maar ook consumenten laten zich door deze prognoses en paletten inspireren.

Dit jaar bestaat het palet uit warme, genuanceerde kleuren en is de Kleur van het jaar 2016 Okergoud. Kernwoorden die het totale 50-60 tinten palet kenmerken zijn Mysterieus, Intrigerend, Genuanceerd en Warm.

In november kwam Histor ook met een soortgelijke trendprognose. Het verhaal is goed en de 4 trends die ze omschrijven geven ook een juiste weergave van onze huidige waarden; helaas kunnen ze me dat op dit moment alleen nog in folders toesturen en is er geen digitale persmap beschikbaar. Duidelijk gericht op de consument dus, maar niet minder goed. Namen als “Volmaakte Imperfectie” geven ook de contrasten weer die zo kenmerkend zijn voor nu. En ook deze kleuren zijn warm, aards en natuurlijk.

Kleuren 2016 - Blog #14

En begin december komt Pantone sinds 1999 met de aankondiging van de Kleur van het Jaar. Ook zij werken met tal van experts en doen hun uitspraken op basis van uitvoerig onderzoek en analyses van wat er zich in de wereld afspeelt. Ze doen geen voorspellingen op basis van een kijkje in een glazen bol.

Kleuren 2016

Dit jaar werd de aankondiging voor het eerst via een Webinar gedaan en ik mocht daaraan deelnemen. Het was een bijzondere ervaring om via m’n eigen beeldscherm de presentatie door Laurie Pressman, de vice president van Pantone Color Institute, bij te wonen en haar uitgebreide verhaal door zoveel inspirerend beeld onderbouwd te zien. Het 2e bijzondere aan deze aankondiging was, dat Pantone niet voor 1 maar voor een combinatie van 2 kleuren heeft gekozen. En de onderbouwing daarvan is ijzersterk.
Kleuren 2016 - Blog #14

Allereerst zijn het de kleuren Rose Quartz en Serenity. Een zachte roze en een koele blauw. Waarom deze combinatie? Enerzijds omdat we in een wereld leven van contrasten en uitersten. Maar ook omdat de verschillen tussen de sexen steeds meer vervagen en traditionele rollenpatronen allang niet meer van deze tijd zijn. Mannen tonen steeds vaker hun zachte kant en vrouwen kunnen kiezen voor hun carriere. Op de catwalk dragen mannen pastels en jurken of rokken en soms kun je niet eens zien of iemand een man of vrouw is. De genderstereotypes verdwijnen.

Bovendien hebben we als individu meer en meer behoefte ons soms aan de dagelijkse beslommeringen te onttrekken en ons terug te trekken in een droomwereld. Holografische beelden, een wolkendek of luchtspiegeling zijn beelden die daarbij passen. En die holografische beelden zijn vaak samengesteld uit meerdere tinten roze en blauw.

Bij mijn trendpresentatie tijdens de VT Wonen & Designbeurs heette 1 van m’n trends ‘Fantasy Island’ en die ging precies hierover. Veel spiegels, pasteltinten, zachte neonverlichting en ‘magic’! Het mooie is, dat al deze kleurendeskundigen, trendwatchers en analysten hun verhalen baseren op dezelfde signalen die we oppikken in de wereld. Iedereen kijkt met eigen ogen, maar onze waarden zijn gelijk. Trends zijn daarbij niet meer dan het neerzetten van een tijdsbeeld.

Kijk na het lezen van deze blog nog eens goed om je heen en zie dan dat je inderdaad veel okergoud, rose quartz en serenity om je heen ziet. Ik ben heel enthousiast over de keuze van Pantone en vind de onderbouwing fantastisch. En dat wens ik jou ook voor 2016; een fantasierijk, zacht en sereen jaar. In balans met jezelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.