De Trendy Touch van Malaga

‘De Trendy Touch van Malaga’

IJs van het jaar 2016

Vandaag wordt de ijssalon van het jaar bekend gemaakt. In januari zijn de vijf genomineerden bekendgemaakt door Vakblad ijs en wat fijn; de oh zo geroemde ijssalon De Hoop in Blaricum zat daarbij. Hier 10 minuten fietsen vandaan. We Hoop-ten eerlijk gezegd niet dat die zou winnen want de rijen waren al lang te noemen en dat wordt nu natuurlijk alleen maar langer.

Want jawel; IJssalon De Hoop heeft de prijs in de wacht gesleept! Gefeliciteerd.

Vroeger gingen we juist bij De Hoop in de rij staan om met vrienden bij te kletsen, oude bekenden te ontmoeten en lekker te socializen. Wachttijden van 30 minuten op een zonnige middag waren geen probleem of uitzondering. Het was een beetje ‘zien en gezien worden’.

Vandaag, tijdens de Europese dag van het ijs, werd rond kwart over vier de winnaar bekend gemaakt en kreeg deze de Gouden ijsspatel uitgereikt. Tevens maakt de winnaar de wedstrijdsmaak voor 2017 bekend.

Wat moesten de wedstrijddeelnemers eigenlijk doen? Afgelopen jaar werd voor 2016 de smaak Malaga tot IJssmaak van het jaar uitgeroepen. Alle ijssalons hebben zich in deze smaak verdiept en zijn uitgedaagd hun vakmanschap te combineren met de beste grondstoffen van Moeder Natuur om deze variant op eigen wijze vorm te geven. Er was daarbij ruimte voor ‘een trendy touch’. Een mystery guest is de afgelopen periode al deze malaga varianten gaan proeven om samen met een vakjury een winnaar te kiezen.

Hoe ga je te werk als ijsbereider?

Ik vraag me af wat je als ijsbereider als trendy touch aan de smaak malaga toevoegt? Laat je je leiden door de keuze van de wijn waarin je de rozijnen welt? Komt die dan uit een bijzonder land of gebied? Of laat je je leiden door de kleurprognoses van Pantone en voeg je blauwe en roze kleurpigmenten toe om een vleugje genderblurring toe te voegen? Of wil je iets aan het voedseloverschot doen en maak je gebruik van afgekeurde rozijnen en geef je die een tweede kans? Voeg je alleen maar room toe van koeien die een maatschappelijk verantwoord leven hebben gehad en lekker hebben kunnen lopen grazen in ruime, groene onbespoten weilanden? Zijn alle ingrediënten veganistisch? En maak je geen gebruik meer van papieren bakjes en plastic lepeltjes bij het uitserveren en krijgt men altijd alleen nog maar een eetbaar hoorntje?

ijsje van het jaar

In eerste instantie dacht ik dat het een nogal saaie breefing was, maar bij nader inzien moet ik die mening bijstellen en kan ik alleen maar Hoop-en dat de deelnemers hier écht trendy mee zijn omgegaan. Of beter gezegd; niet te trendy, want dat zou betekenen dat het van tijdelijke aard is en uiteindelijk weer voorbij gaat. Terwijl we gebaat zijn bij een dergelijke structurele invulling van al die malaga-varianten.

Ik keek met grote belangstelling uit naar het moment waarop de winnaar bekend werd gemaakt in de hoop ook inzage in het rapport te krijgen om te zien wat de kenmerken van deze specifieke malaga-variant zijn. Verder dan goeie smaak en hygiëne kwamen ze echter niet met de beoordeling. Bovendien hoop ik dat de winnaar een stap verder durft te gaan om geen traditionele ijssmaak voor 2017 uit te roepen, maar meer iets als een maatschappelijk thema als vertrekpunt, waarbij elke ijsmaker wordt uitgedaagd er zijn eigen creatieve invulling aan te geven.

Ode aan het Raketje

Of maak de wedstrijd een ode aan het Raketje omdat OLA en moederbedrijf Unilever vandaag de geschikte dag vonden om aan te kondigen dat ze na 50 jaar stoppen met de productie van het ijsje waarmee heel Nederland is grootgebracht. Uit kostenoverweging worden straks nog maar 90 van de 450 ijsjes wereldwijd verkocht. En omdat wij in Nederland de enige liefhebbers van het raketje zijn hebben we dikke pech.

De smaak voor 2017 is nu nog niet bekend maar ik Hoop dat het een spannend en uitdagend thema wordt. Zodat we volgend jaar weer lekker een half uur of langer in de rij kunnen gaan staan voor smaken als Slow Melting Icecap, Spinach Smoothy, Wasted Watermelon, Genderblurr, Vegan Fantasy of Rocket Science: allemaal uitgeserveerd op 3D geprinte eetbare hoorntjes of stokjes.

Gaby Fecken

Taste of Colour

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.