Over kleur en interieur in het Pode Magazine

Gaby Fecken

is trendwatcher op het gebied van kleur en interieur. Ze geeft regelmatig trendlezingen over de betekenis van kleur en de psychologie achter kleurkeuze. Speciaal voor het Pode magazine laat ze haar licht schijnen over de invloed van kleur in het interieur. Wanneer voel je je thuis? Welke invloed heeft kleur op je gemoedstoestand en waarom komen bepaalde kleuren juist op bepaalde momenten in de mode? Bovendien besluit ze met een aantal praktische tips om thuis meteen mee aan de slag te gaan.

Even terug in de tijd

Tijdens de economische hoogtijdagen, vlak voor en na de eeuwwisseling, waren onze interieurs minimalistisch en kleurloos ingericht. Zwart, wit en grijs voerden de boventoon. Toen de recessie met een doffe klap zijn intrede deed was dit snel voorbij. Er heerste algehele malaise, daarom wilden we opgevrolijkt worden en dat zag je direct terug in allerlei trends. Neonkleuren, gedipte tafelpoten en gordijnstoffen. Fris en vrolijk uitgevoerd in geel, roze en knaloranje. Geel is dé kleur waarvan je vrolijk wordt dus hoe feller hoe beter. Maar ook blauw groeide in populariteit. Als je weet dat blauw de kleur van de communicatie is snap je dat ook.

Artikel Gaby Fecken in Pode MagazineDe wereld om ons heen werd steeds onrustiger. Alleen Scandinavië liet zich politiek niet gek maken en bleef rust uitstralen. En dat werd voor ons een inspiratiebron met pastellen kleurpaletten in huis. Kort samengevat kun je dan ook zeggen dat wereldthema’s door te vertalen zijn naar trends in het interieur.

Nu de economie weer langzaam aantrekt en we ons, wat dat betreft, in rustiger vaarwater bevinden, zie je dat mensen weer meer in comfort en persoonlijke leefomgeving investeren. We zijn ons wel meer bewust van onze verantwoordelijkheid voor het milieu en spenderen ons geld liever aan een kwalitatief hoogwaardig product dan aan de mindere kwaliteit waar we gedurende de crisis soms genoegen mee namen. Natuurlijke materialen als hout en wol en bijbehorende kleurenpaletten geven een rijkere, intensere en diepere uitstraling. Het kanariegeel van vijf jaar geleden groeit uit tot een volwassen kerriegeel of okergoud. Het blauw is momenteel in al zijn gradaties populair, van licht tot donker. Maar diep nachtblauw, denk aan het Rijksmuseumblauw, voert toch wel de boventoon. Voeg daar de kleur groen aan toe, die voor natuurlijke rust en kalmte zorgt en de hoofdtinten zijn compleet. Dat zie je ook terug in het buitenleven dat we graag omarmen en naar binnen halen. Niet alleen in de vorm van planten, maar ook in rijke behang- en stoffendessins en mooie groene kleurpaletten.

Mannen en vrouwen

Als ik aan al die tinten blauw denk kan ik nóg iets leuks vertellen: mannen en vrouwen beleven kleuren heel verschillend. Je kent ook vast wel een paar mannen in je omgeving die zeggen kleurenblind te zijn. Dat is meestal niet waar, het is meer een onbedoelde misvatting. Wat wel waar is, is dat mannen veel minder kleurnuances kunnen waarnemen dan vrouwen. Dan krijg je hele grappige discussies. Hij: “Dit is toch gewoon lichtblauw?” Waarop zij antwoordt: “Nee joh, dit is turquoise, dat verschil zie je toch wel, dat is echt een heel andere kleur!” Dat soort gesprekken dus; ik zit er regelmatig bij en leg dan uit dat deze verschillen genetisch bepaald zijn en dat mannen er niks aan kunnen doen dat ze die nuances in veel mindere mate ervaren dan vrouwen.

Naast deze genetische verschillen speelt natuurlijk ook de persoonlijke smaak een rol bij stellen die samen een interieur uitzoeken. Of ze nou man en vrouw zijn of een stel van gelijke sekse, dat maakt niet uit; je hebt altijd wel een verschil in smaak of stijl. Heel leuk om daar een passend interieur voor samen te stellen. Je hebt als ontwerper als het ware twee opdrachtgevers die zich allebei thuis willen voelen in het interieur dat jij voor ze samenstelt.

Thuisgevoel

Artikel Gaby Fecken in Pode MagazineEn dat brengt ons bij thuisgevoel, wat houdt dat eigenlijk in? Wat is voor jou de betekenis van ‘je thuis voelen’?… Ik denk dat het alles te maken heeft met emotie en persoonlijke levenservaring, misschien ook wel met nostalgie. Wie kopers voor zijn huis krijgt, bakt van te voren vaak een brood, omdat niks een huis zo aantrekkelijk maakt als de geur van versgebakken brood. Daardoor voelen mensen zich sneller op hun gemak, eerder thuis. Het heeft met al je zintuigelijke prikkels te maken, bewust en onbewust. Muziek kan je dus ook een thuisgevoel geven, maar denk ook aan de tactiliteit van bepaalde materialen. Ik hou bijvoorbeeld erg van wol. Dat komt door de associatie met m’n wollen AaBe dekentje dat ik als klein kind altijd bij me had. Als ik dat soort dekens nu bij de kringloopwinkel tegenkom word ik weer blij. En thuisgevoel hoeft niet eens thuis te zijn. De wereld is steeds kleiner geworden en reizen steeds makkelijker. We reizen wat af en nemen vaak souvenirs mee van verre oorden. Of het nou een Afrikaans masker is of een lekkere wijn uit Italië of Frankrijk. Deze verzamelingen worden thuis dan vaak weer een onderdeel van ons interieur. We geven deze herinneringen als het ware een plek bij ons thuis. Het versterkt ons gevoel van ‘thuis zijn’. Maar ‘thuis zijn’ kun je ook ervaren als je samen met dierbare vrienden bent, tijdens een picknick of kampvuur. ‘Samen zijn’ kan dat thuisgevoel versterken.

Pode

Ik ken Pode nog als een merk voor zitmeubelen, maar nu kun je in principe je hele woonkamer met Pode inrichten. Zonder dat het een steriele of klinische showroom of expositieruimte wordt. En dat is knap. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de bijzettafeltjes. Er is een basiscollectie van vier verschillende stalen tafeltjes waarbij je kunt kiezen uit vijf verschillende kleuren. Samen te stellen naar persoonlijke smaak. En dan is er ook nog dat leuke wijntafeltje dat meer weg heeft van een melkkrukje. Makkelijk te verplaatsen, in hout uitgevoerd en met een knipoog. En daar hou ik van: niet te keurig, niet te stijf en met fun. Want we kunnen allemaal wel volwassen worden, je blijft van binnen toch altijd dat kind en dat houdt je jong. Dat is nou ook zo mooi aan deze meubelcollectie. Gemaakt voor de jong volwassene van elke leeftijd. Je mag een beetje kind blijven. Lekker thuis bij mama op de bank. Liefst nog met de geur van versgebakken brood om je heen.

Tips voor thuis

  • Heb je een favoriet schilderij in huis hangen? Gebruik dat kleurenpalet om in je interieur door te voeren. Zo creëer je als het ware een podium voor de kunst in huis en versterk je het gevoel dat het schilderij je geeft.
  • Ga altijd uit van eigen smaak, ongeacht wat trends je vertellen. Ze kunnen een handvat zijn maar nooit een must. Pak die elementen die bij je passen.
  • Wil je je interieur veranderen of ga je verhuizen? Bekijk dan van tevoren hoe de totale sfeer en uitstraling uiteindelijk moeten worden. Werk daar in fases naartoe, zo weet je dat je interieur uiteindelijk zo wordt als je het bedoeld hebt. Vergeet ook niet om deskundige hulp of advies te vragen. Op papier is alles nog mogelijk…
  • Kies voor ingetogen of vergrijsde basiskleuren die niet schreeuwerig zijn. Zo voorkom je dat je snel op je kleurkeuze bent uitgekeken. Denk daarbij ook eens aan nachtblauw of mosgroen.
  • Intense, diepere kleuren zorgen voor een rijkere uitstraling. Dat mogen ook donkere tonen zijn. Die brengen veel warmte en sfeer in huis.
  • Durf te experimenteren met kleuren die je aanspreken. Door die goed door te voeren maak je je interieur eigen en krachtig. Denk daarbij niet alleen in kleine nuances maar denk in grote vlakken. Die zorgen voor rust.
  • Werk met verschillende kleurnuances (ton-sûr-ton, licht en donker binnen een kleur) in plaats van kleuren die echt sterk verschillen.

 

Download artikel Gaby van Gestel

Download Pode Magazine 2016

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.