Oktober Woonmaand

Oktober Woonmaand | Van VT Wonen & Designbeurs tot Dutch Design Week

Sinds ik terug ben van m’n zomervakantie -2 maanden geleden- is er zoveel gebeurd en heb ik alweer zoveel gezien en gedaan dat het hoog tijd wordt jullie op een aantal blogs te trakteren. En omdat het Oktober Woonmaand is gaan we daarmee van start.

Ter ere van de VT Wonen & Designbeurs vorige week en m’n dagelijkse trendlezingen daar had ik een goed excuus om in september naar Parijs af te reizen voor de beurs Maison & Objet. Ervaring leert dat er tijdens dit soort vakbeurzen ook altijd een paar toonaangevende interieur- en designwinkels in de stad bezocht dienen te worden. Ja, en hippe nieuwe restaurants het liefst ook. Bij voorkeur rond lunch- of dinertijd 😉 Dit allemaal onder de noemer ‘Inspiratie opdoen’.

De inspiratie die ik dan tijdens dit soort reizen opdoe geef ik door in trendlezingen en blogs, maar bijvoorbeeld ook in de interieurontwerpen die we als designstudio maken. Je ziet welke kleuren en materialen mooi zijn om te combineren, welke innovaties er op licht-, keuken- en sanitairgebied zijn, maar ook de ontwikkeling van nieuwe materialen en domotica-oplossingen. Of denk aan duurzaamheidsoplossingen. En let’s be honest; het is bepaald geen straf om bij te moeten blijven.

Paris is always a good idea

Op de beurs in Parijs was het thema ‘Spel’ groot. Spelen voor volwassenen; prachtige design tafelvoetbalspellen, kaart- en bordspellen als inspiratiebron voor mooie collecties salontafels en vrij vertaald naar een interieur met een fun-factor en een knipoog.

woonbeurzen, taste of colour

In de stad zag ik bij de toonaangevende interieurwinkel Merci veel Dutch Designers en Nederlandse producten terug. Verlichting van Piet-Hein Eek bijvoorbeeld en de behangcollecties van NLXL. Niet gek, want ze produceren ook dessins die zijn gerealiseerd in samenwerking met creatief directeur Daniel Rozenstroch van Merci. Behang van kleerhangers en tandenborstels bijvoorbeeld. Persoonlijke verzamelingen van alledaagse gebruiksartikelen. En dat was het volgende dat me zowel in de stad als op de beurs opviel; veel van de basic huishoudartikelen worden door designmerken onder handen genomen. Wasmanden, afdruiprekjes, tandenborstels en tubes tandpasta. Alles wordt voorzien van een mooie, basic verpakking en uitgevoerd in eerlijke materialen, te mooi om weg te leggen. Schoonmaken wordt zo een beetje minder vervelend om te doen. Mattenkloppers en zelfs toetsenbord-borsteltjes van HAY. Ik vat dit samen onder de trend Happy Household.

woonbeurzen, taste of colour

Avant Garde als in Volwassen Interieurs

In Amsterdam zag je juist dat onze interieurs volwassener worden door het toepassen van donkere kleurpaletten in groen en blauw en materialen met een rijke uitstraling als natuursteen, marmer, geborsteld messing en staal. Invloeden uit het Amerika in de jaren ’20 van de vorige eeuw zijn duidelijk, een trend die ik duid met de naam “Avant Garde’. En dat reikt langzaamaan verder qua invloeden uit de jaren ’50. Wat ik op de VT Wonen & Designbeurs daarbij de grootste innovatie vond en waarover we als interieur designers ook erg enthousiast zijn is een innovatie uit de audio hoek; De Serif TV van Samsung. Doel van Samsung hierbij was om op technologisch vlak een goeie ontwikkeling te maken zonder de fundamentele rol van de esthetiek uit het oog te verliezen. En deze opdracht gaven ze de designbroers Erwan & Ronan Bouroullec die vervolgens met dit prachtige ontwerp kwamen. Waar TV’s veelal een lelijk object zijn dat op subtiele wijze in een interieurontwerp mag wegvallen terwijl het tevens een prominente rol in huis aangemeten krijgt, soms in conflict met haard en weidse uitzichten en blikvelden naar buiten, daar is de Serif TV een elegant, tijdloos en opzichzelfstaand meubelstuk dat in geen enkel interieur zal misstaan. Bekijk dit korte filmpje:

woonbeurzen, taste of colour

Daarnaast is door Flexa de nieuwe kleur voor het jaar 2017 bekend gemaakt, iets waaraan ik in m’n trendlezing ook al aandacht heb gegeven. Het zal niemand verbazen dat het de kleur Denim Drift is geworden. Een grijze blauw of blauwe grijs die in combinatie met andere blauwen steeds weer voor een ander effect zorgt en zo eigenlijk in elk type interieur past. Tijdens de perslancering werd een uitgebreide toelichting op de studie en het keuzeproces gegeven. Zo’n kleurkeuze is namelijk serieuze business. Een team met kleur- en designexperts over de hele wereld geeft hun interpretatie van wat er gebeurt op macro economisch gebied en hoe zicht dit vertaalt. Na verscheidene brainstormsessies komt daar uiteindelijk dan deze ene kleur uit. Ik ben benieuwd waarmee Pantone in december komt als zij hun kleur voor het jaar 2017 lanceren. Ik verwacht dat het meer richting de warme aardse tonen gaat als terra cotta en brique, met rode invloeden. Maar dan kijk ik misschien al iets te ver vooruit richting 2018.

woonbeurzen, taste of colour

EINDHOVEN Designhoofdstad van Nederland

Binnenkort staat de Dutch Designweek weer voor de deur en staat Eindhoven ruim een week op z’n kop. Wie graag eens naar de Salone di Mobile in Milaan wil maar daar niet of nooit eerder is geweest is dit een absolute aanrader. Je proeft hier eenzelfde sfeer aan inspiratie en creativiteit als in Milaan en je wordt geprikkeld door alle jonge talenten, studenten en innovaties op design en technologisch gebied. Die mix aan locaties en verhalen maakt dat je er met gemak 2 dagen naartoe kunt gaan. En als ik je dan wat tips mag geven? Bekijk dan de Graduation Show van de design academie, ga naar Strijp en sla ook Piet Hein Eek niet over. Eet een flammkuchen bij Radio Royaal, dineer bij de Kazerne terwijl je daar de nieuwste designexpo ESCAPE kunt zien of strijk neer in 1 van de pop-up restaurants in de stad.

Dutch Designweek is van 22-30 oktober 2016.

 

Fotocredits
Debuchy The Pure (footbaltable)
HAY (labtop brush)
Samsung (video Serif TV)
Flexa (verfkleur 2017 denim drift)

Foto bovenaan deze blog
Eigen foto van Merci Paris

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.