fashion revolution

FASHION REVOLUTION | EEN BLOG MET BETEKENIS

Fashion Revolution is een wereldwijd initiatief dat is opgericht na het instorten van Rana Plaza op 24 april 2013; de confectiefabriek in Bangladesh waarbij meer dan 2.500 mensen gewond raakten en zeker 1.134 mensen zijn overleden.

Na het zien van de documentaire The True Cost op Netflix voelde ik ongelooflijk veel schaamte. De documentaire gaat over dit drama en over alle andere misstanden binnen de confectie-industrie. Kinderarbeid, erbarmelijke arbeidsomstandigheden, katoenoogsten die worden beïnvloed met kankerverwekkende pesticiden; mens en milieu die daardoor een veel te hoge prijs betalen.

3 GROTE BELANGRIJKE TRENDS BINNEN DE FASHION INDUSTRIE

Uit het onderzoek dat ik vervolgend ben gaan doen kwamen drie hoofdtrends naar voren die een grote rol binnen de fashion-industrie spelen. Technologische ontwikkelingen, Duurzaamheid en de Maatschappelijke kant; dan kijken we naar onze normen en waarden.

Hele mooie en kleine initiatieven, maar ook grote merken die streven naar verbetering zoals H&M bijvoorbeeld met hun Global Change Award die ze sinds 2015 uitreiken en waarmee ze EUR 1 mln beschikbaar stellen voor de ontwikkeling van ideeën die de produktieprocessen voor People en Planet verbeteren. Of Adidas dat schoenen kan printen van Ocean Plastic. Een mooi voorbeeld van hoe duurzaamheid en technologische ontwikkelingen samensmelten.

DE WESTERSE CONSUMENT IS VERSLAAFD

Wat eigenlijk nog de grootste uitdaging lijkt te zijn is de consumentenbewustwording. De consument in de westerse wereld vertoont vaak verslaafd koopgedrag. We shoppen om onszelf te troosten, om even een endorfine-shotje te krijgen waardoor je een geluksgevoel hebt als je iets nieuws hebt gekocht. Dat moet anders. En het kan ook anders. Er zijn steeds meer alternatieven, we moeten alleen bereid zijn daar aan de kassa voor te willen betalen. Biologische katoen waardoor er per jaar minder oogsten zijn, of zero waste waarbij de designer 0% knipverlies nastreeft (gemiddeld staat dit op 30% van de gebruikte stoffen). Of het gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen. Er zijn voldoende keuzemogelijkheden.

#WHOMADEMYCLOTHES


Wat Fashion Revolution doet is zich eigenlijk met deze consumentenbewustwording bezighouden en gelijker tijd de producenten op hun verantwoordelijkheden voor goede arbeidsomstandigheden aanspreken. Ze gebruiken daarbij de hashtag #whomademyclothes. Het principe werkt als volgt. 24 April is na het drama bij Rana Plaza wereldwijd uitgeroepen tot Fashion Revolution Day en de bedoeling is dat steeds meer consumenten die dag hun t-shirt binnenstebuiten en achterstevoren dragen zodat je kledingmerklabel in je hals zit. Je maakt een selfie (met dit label zichtbaar), tagt de kledingmerken met de hashtag #whomademyclothes omdat wij de makers van onze kleding willen bedanken dat ze dit voor ons hebben gemaakt. Producenten als Massimo Dutti en Marimekko kunnen je aan de hand van de labels aan de binnenkant van je kleding vertellen in welke specifieke fabriek je kledingstuk is geproduceerd. #Imadeyourclothes

Het is belangrijk dat producenten transparantie geven in deze productieprocessen zodat de corruptie in kleding producerende landen kan worden tegengegaan en de consument weet dat hij bij een eerlijk bedrijf koopt. Het vertrouwen in de branche moet worden hersteld.

30-USES QUESTION

Een mooie tip die Livia Firth (1 van de makers van The True Cost) geeft is deze; stel jezelf tijdens het shoppen de 30-uses-question. Ofwel, stel jezelf de vraag of je het kledingstuk dat je zo leuk vindt minstens 30 keer zult dragen. Als het antwoord ‘Ja’ is, koop het dan. Maar je zult verstelt staan hoe vaak het antwoord ‘Nee’ is. Koop het dan niet.

Als ik mijn fashion-lezing geef draag ik mijn t-shirt achterstevoren en binnenstebuiten. Ik heb er met natuurlijk afbreekbare inkt #whomademyclothes op laten printen en leg uit waar dit voor staat. Met name studenten zijn erg gevoelig voor dit soort initiatieven en komen vaak met -terecht- kritische vragen naar me toe. Ik vind het fijn als ik hiermee kan bijdragen aan hun bewustwording, want juist voor deze doelgroep is de verleiding van de Primarks en Bershka’s met hun goedkope collecties groot. Ik adviseer ze om eens te googlen op hun favoriete merken, of om kledingruil feestjes te organiseren, liever lokale boetiekjes te bezoeken en eens te kijken of je werkelijk zoveel nieuwe kleding nodig hebt. Liever 1 mooi en kostbaarder kledingstuk dan 5 items die na 2 keer wassen vormloos en vaal worden.

INFLUENCERS UNITE

In haar laatste blog doet Orsola de Castro (1 van de mede-oprichters van Fashion Revolution) een oproep aan de influencers van de wereld om mee te werken. Het idee voor Fashion Revolution Week 2017 is om een vlog te maken waarbij je met andere ogen naar de inhoud van je kledingkast kijkt. Om bijvoorbeeld opnieuw verliefd te worden op een vergeten kledingstuk. Of om een ode te geven aan je lievelingskledingstuk dat nu helemaal versleten en afgedragen is, maar waaraan je zoveel mooie herinneringen hebt. Met de #Haulternative willen ze zoveel mogelijk consumenten bereiken met de boodschap; ‘Je hoeft niet per se iets nieuws te kopen om blij te worden! Verfris je kledingkast zonder geld uit te geven’.

Reken er dus op dat je binnenkort een #haulternative van me kunt verwachten. Al is het alleen maar omdat ik je wil helpen herinneren dat je een keuze hebt. En dat je je eigen verantwoordelijkheid kunt pakken bij wat je koopt. Of niet.

———

Gaby Fecken is een slashy; trendwatcher | concept designer | interior designer | blogger | entrepreneur | uitgestelde koffie ’t Gooi

Over de toekomst van de mode heeft Gaby een aansprekende en inspirerende trendlezing met de titel;”FUTURE OF FASHION | Van Vuile Was Naar Schone Kleding.” Heb je interesse in deze (of een andere lezing) voor een branche-, thema- of bedrijfspresentatie of gastcollege, neem dan contact op via gaby@hemelsby.com voor verdere info, tarieven en boekingen.

7 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.