Fashionblog

Lever je oude kleding bij me in en draag bij aan verduurzaming van de fashion industrie

Na de vleessector is de fashion industrie wereldvervuiler nr 2. Als groot voorstander van verduurzaming van deze branches volg ik deze sectoren op de voet. Nieuwe initiatieven en kleine start ups vertellen veel over wat anderen, maar ook jij en ik kunnen doen om onze eigen kleine bijdrage in dit grotere geheel te kunnen doen.

Omdat alles wat wij als individu doen het grote verschil maakt

Afgelopen week was ik aanwezig tijdens de 2e editie van de True Fashion Talks bij Fashion For Good. Fashion For Good is een initiatief van de C&A Foundation en streeft naar verduurzaming van de gehele fashion industrie. Een hoog doel en nobel streven. Hoe ze dit doen? Op de begane grond en 1e verdieping hebben ze een inspirerend informatiecentrum voor particulieren ingericht. Breng vooral ook je kinderen mee hier naartoe en spread the word via social media! Op de boven gelegen verdiepingen ondersteunen ze Start ups op management- en communicatief vlak en bieden ze werkruimtes aan voor groei en professionalisering. Kijk hier voor meer informatie: Fashionforgood

De rol van de influencers gaat verder

De talks gingen over de rol van influencers bij verduurzaming van de branche. Influencers worden vaak door bedrijven ingezet om producten te promoten, met als doel meer omzet te genereren. Zij promoten de producten van die bedrijven op social media bij hun (grote aantallen) volgers en worden daar vaak royaal voor betaald. Er ontstond een interessante discussie onder het panel en de influencers in de zaal over hoe je je duurzaamheids-boodschap en deze rol als influencer kunt samenbrengen. Enerzijds prediken voor “Buy less, choose well, make it last” (Vivienne Westwood) waarbij je je uitspreekt tegen de Fast Fashion industrie van ketens als Primark en anderzijds meewerken aan promoties van fashion bedrijven. Conclusie was dan ook dat je altijd moet willen samenwerken met bedrijven die bij je passen en dat je creatieve vrijheid moet krijgen om je eigen content te bepalen van je posts. Dan blijf je dicht bij jezelf en dus ook bij je volgers.

Wij zijn al 22 jaar samen, mijn oudste jurk en ik

Wat ik in dat perspectief een tijdje terug heb gedaan is mijn oudste kledingstuk aantrekken en het verhaal van die jurk bij de selfie op Instagram delen. Die bewuste jurk is minstens 22 jaar oud. Ouder dan mijn oudste kind. En gisteren droeg ik hem weer. Door dit soort berichten te posten open je de weg naar discussie en bewustwording. (Volg me op Instagram)

Mijn kinderen krijgen kleedgeld en ik kan ze niet verbieden om bij Fast Fashion ketens te kopen. Maar ik kan ze wel vertellen wat ik bij mijn research in deze sector te weten ben gekomen. Toen mijn dochter van 13 een paar weken geleden thuiskwam na een middag shoppen met vriendinnetjes en vertelde dat ze daardoor de Primark NIET was binnengelopen was ik oprecht blij. Bewustwording begint bij jezelf en er is nog een lange weg te gaan, maar wij (jij en ik) kunnen het verschil maken aan de kassa van al die grote ketens door daar NIET te kopen. Geen t-shirts voor EUR 3 omdat je weet dat dat alleen maar kan door de kinderarbeid en onverantwoorde arbeidsomstandigheden in de productielanden. Als je niet weet hoe je erachter kunt komen of jouw favoriete winkelketen het goed doet met betrekking tot duurzaamheid en transparantie kun je op sites als deze zoeken: Fashion Revolution heeft sinds 2016 de Transparency Index in het leven geroepen. Fashion bedrijven kunnen laten zien hoe transparant ze zijn in de informatie die ze verstrekken. En in de doelen die ze nastreven. Elk jaar wordt op 24 april (Fashion Revolution Day) de nieuwe Transparancy Index bekend gemaakt.

Er zijn zoveel fijne alternatieven

Je kunt natuurlijk 2e handskleding kopen. Er zijn designervintage shops en kringloopwinkels en veel daar tussenin. Een goed voorbeeld voor 2e hands designer items is The Next Closet. Als je creatief bent kun je oude kleding vermaken of bewerken. Je kunt met vrienden een kledingruil-middag of avond organiseren. Maar je kunt ook kleding huren bij Lena the Fashion Library en Bij Priester. En als je toch liever bij ‘nieuw’ blijft zijn er genoeg mooie duurzame alternatieven en merken. Nukuhiva bijvoorbeeld, een concept van Floortje Dessing. Winkels die duurzame merken en producten als Alchemist verkopen. Er zijn legio boetieks te vinden die vanuit deze visie hun collectie samenstellen. Vaak kun je dit op internet terugvinden bij de missie van een bedrijf.

 

Reshare Stores

Het Leger des Heils heeft in dit kader ook een mooi initiatief; de Reshare Stores en REBOX en wij hebben TIJDELIJK zo’n REBOX in onze studio staan. Kleding die via deze boxen wordt ingezameld wordt omgezet in kadobonnen voor Reshare-stores. En deze kadobonnen worden beschikbaar gesteld aan mensen die daarvoor in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen die cliënt zijn bij de Voedselbank.Kom jij de kleding die jezelf niet meer draagt maar waar je iemand anders nog een groot plezier mee kunt doen tijdens kantooruren (ma t/m vr 09-17 uur) bij ons in de studio inleveren? Ons adres is Koningin Julianastraat 3 in Huizen. Zodra de REBOX vol is komt het Leger des Heils deze box weer ophalen en werken we samen mee aan een beter milieu en verduurzaming van de fashion industrie. (Meer informatie: Re-sharestores)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.