Dutch Sustainable Fashion Week

Dutch Sustainable Fashion Week

Afgelopen week was het Dutch Sustainable Fashion Week. Cecile Scheele is oprichtster en initiatiefneemster. Winkeliers uit de modebranche maken met dit initiatief duurzaamheid zichtbaarder voor de consument. Want in veel gevallen blijkt dit nog ver van je bed-show te zijn. En niet in de laatste plaats voor de winkeliers zelf. Consumenten weten vaak nog niet hoe ze kunnen controleren of winkels duurzame collecties verkopen en winkeliers willen hun klanten niet met een belerend verhaal tegemoet treden tijdens het winkelen. Onderzoek op internet biedt vaak uitkomst want veel ketens hebben daar wel een pagina met hun Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beleid of duurzaamheidsvisie. En eenvoudigweg navragen in de winkel biedt ook vaak uitkomst. Waar wordt de kleding gemaakt? En onder welke omstandigheden gebeurt dit? Bedrijven die hier een duidelijke visie over hebben informeren het winkelpersoneel daarover en vinden het belangrijk hierin transparant te zijn.

Neem de winkels van Claudia Sträter bijvoorbeeld. Een deel van hun collectie wordt gemaakt van Tencel, een duurzame viscose variant. Daarnaast werken ze in sommige kledingstukken met gerecycled polyester, afkomstig van PET-flessen. De padded jassen en padded jacks worden gemaakt van respectievelijk 15 en 12 gerecyclede PET flessen waarbij van het plastic garen wordt geweven. En ze hebben een eenvoudige kit om dit proces aan hun klanten te laten zien. (zie foto)

Als je denkt dat met het einde van deze fashion week de aandacht en activiteiten voorbij zijn heb je het mis, want in navolging van de Dutch Sustainable Fashion Week zijn er de komende dagen tal van activiteiten en festivals op dit gebied te vinden waarbij duurzame merken en de consument rechtstreeks met elkaar in contact worden gebracht.

Vanavond (donderdag) is in Amsterdam in de Posthoornkerk de kick-off van de 4e editie van Pause pop-up; het internationale slow fashion & art event met als titel ‘Art Bible, a fashion experience’. Nationale en internationale designers presenteren zich hier in een inspirerende en artistieke muzikale omgeving. (Voor meer info over deze 4e editie kijk hier: Art Bible is te bezoeken op vrijdag 20 oktober 14.00-19.00 uur, zaterdag 21 oktober 12.00 – 17.30 uur en zondag 22 oktober 13.00-18.00 uur. Toegang is gratis. Bekijk de trailer van de vorige editie.

Op zondag 22 oktober kun je in Utrecht je duurzame hart ophalen tijdens de 5e editie van het Fair Fashion Festival Utrecht. Dit is het grootste festival dat Nederland op dit gebied kent. Je kunt er duurzame inkopen doen op de grote markt, aanwezig zijn tijdens een van de modeshows, deelnemen aan workshops, genieten van live muziek en op de verschillende podia lezingen bijwonen van mooie initiatieven op dit gebied. Afsluitend aan de lezingen, die ik als moderator aan elkaar mag praten houden we een open discussie met een Expert Panel en het publiek in de balzaal van de Winkel van Sinkel. Het gehele programma van deze volle dag kun je hier online bekijken. Het Fair Fashion Festival Utrecht wordt op verschillende locaties gehouden en is zondag open van 13.00-19.00 uur. Bekijk de trailer van de afgelopen editie.

Ben je zelf actief binnen de duurzame mode branche en heb je een briljant idee dat een bijdrage kan leveren aan het verduurzamingsproces van de fashion industrie? Heb je een oplossing in handen om de enorme milieuvervuiling door deze sector tegen te gaan? Ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuw materiaal dat hier mogelijk aan bijdraagt? Dan kun je je nog tot 31 oktober aanmelden voor de Global Change Award die de H&M Foundation jaarlijks uitreikt aan designers met baanbrekende oplossingen en ideeën. H&M Foundation stelt hiervoor jaarlijks een geldbedrag van EUR 1 mln beschikbaar dat verdeeld wordt onder de verschillende prijswinnaars. Daarnaast krijgen zij ook nog een jaar lang marketing ondersteuning bij het uitbouwen van mogelijk onderzoek en een businessmodel. Trailer;

Dus; Heb je zin om iets nieuws aan te schaffen voor je wintergarderobe maar niet ten koste van alles? Dan zit je komend weekend goed (en de rest van de winter ook😉)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *