TIME TO MOMO: PORTO

Afgelopen zomer was ik in Porto. Ik had de stad graag willen ontdekken aan de hand van het boekje Time to momo Porto maar dat bleek er niet te zijn. Toen ik dat in m’n vakantieblog aanhaalde (lees hier) kreeg ik een reactie van de uitgeverij dat dat niet lang meer zou duren. Hoe tof was het dan ook dat ik recent een recensie-exemplaar van Time to momo Porto kreeg toegestuurd; ik kon nagenieten! Samen met m’n foto’s (die je op locatie kunt terugvinden in je smartphone) herbeleefde ik de stad en de fijne tijd die we daar hebben gehad. En ik kan zeggen; in Momo lees ik de stad daadwerkelijk terug zoals ik die heb beleefd. En wat heel leuk is, is dat ik dingen heb gezien die Momo nog niet heeft ontdekt en andersom natuurlijk ook; ik wil terug!

time to momo porto

Toen wij bijvoorbeeld met het oude houten trammetje vanaf de Westkust terug de stad in reden, zagen we allemaal leuke plekjes uit de rode en groene routes. En lang niet alles daarvan hebben we bezocht. De blauwe route 3 lag echter in onze wijk dus aan die route hebben we nog wel wat hotspots toe te voegen.

Fietsen zoals in Barcelona moet je niet willen. De wegen zijn druk en stijl en het openbaar vervoer is zeer goed en betaalbaar. En lopend zie je het meeste. Wil je meer bereik hebben; huur dan een scooter. Daarmee kun je je goed door de stad, maar ook langs de kustlijn verplaatsen. Iets wat vooral tijdens de spits heel veel tijd scheelt. (Buiten dat het natuurlijk ook heel erg leuk is). Scooter huren doe je bij rentascooter.com, de shop zit tegenover bier-bar Letraria.

M’n persoonlijke favorieten deel ik graag met je;

 1. EUSKALDUNA STUDIO

Met stip op 1. Onze hosts van de fantastisch fijne airBNB hadden al getipt; ’Just Go’. Aan hun rekening zagen we dat het duurder was dan de andere (goed betaalbare) Portugese restaurants maar een bezoek aan de website Euskalduna Studio beloofde dat het bijzonder zou zijn. Dat begon al bij aankomst; de bel zit verwerkt in het logo naast de deur, 300 meter bij ons appartement vandaan. Er kunnen 8 personen aan de Chef’s table eten waarbij je letterlijk aan de keukentafel zit. Links van ons zat bovendien topchef Michel van der Kroft (2** restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk) te dineren waarmee we in gesprek raakten. Wat hij zei raakte precies de essentie;

‘Portugal is Europa’s best bewaarde geheim’

(Michel van der Kroft, 2** topchef van ’t Nonnetje Harderwijk)

We hebben enorm genoten van deze avond, dat snap je. 10 gangen + aan kleine hapjes en proeverijen, van watermeloen soep met sardines tot curryijs met garnalen en mango als tussengerecht waarbij het curryijs eruit zag als koekkruim. Alles uitgeserveerd op het prachtige, speciaal gemaakte servies van Sedimento Ceramics Studio – ik was op slag verliefd!!

Chefkok Vasco Coelho Santos kookt met lokale ingrediënten en gebruikt traditionele gerechten als inspiratiebron waarbij hij ze met z’n team transformeert tot kleine kunstwerkjes met verrassende smaakcombinaties. Zoals wij het advies ter harte hebben genomen kan ik alleen maar zeggen;

‘JUST GO.’ – maar reserveer wel tijdig!
time to momo porto

 1. PISCINA DAS MARES ZWEMBAD

Volgens The Guardian 1 van de 10 mooiste zwembaden ter wereld. Een zoutwater zwembad aan de kust van Leca da Palmeiras bij Matosinhos. Omdat de stroming aan zee sterk is en het water koud, is het heerlijk verblijven hier.

 1. SERRALVES

Het museum voor de Moderne Kunst ligt samen met Het Huis van Serralves (art deco architectuur) in het Serralves Park. Het museum bevat 14 toonzalen en is daarmee zeker een bezoek waard. En als je dan al in deze hoek van Porto bent, combineer dat dan met een lunch in Matosinhos.

 1. MATOSINHOS

Aan de haven waar de verse vis ’s ochtends wordt binnengevaren kun je op straat de alom bekende gegrilde sardientjes eten. Restaurant na restaurant heeft een minuscuul terrasje op de stoep en straat opgebouwd en je kijkt gewoon waar plek is. De sardientjes worden op straat klaargemaakt. Dit is hoe ik me vis eten in Portugal had voorgesteld.

 1. WINKELTJES

Niet alle winkeltjes die we zijn tegengekomen staan in Time to Momo, maar ze liggen wel allemaal bij elkaar in de buurt.

Skateshop KATE Streetware | Alleen al om de unieke boekverzameling (privé collectie, oplages van 1 stuk), skateboards en kleding, LP’s.

Mao Esquerda – Vintage | onlangs verhuisd naar een paar etalages verderop met een bijzonder uitgebreide collectie kimono’s en vintage tassen en kleding. Als ik weer in Porto ben ga ik hier absoluut even langs!

Prudencio Studio | jonge Portugese designers (schoenen, tassen en fashion) zijn samen een winkel begonnen waarin traditioneel vakmanschap en modern design de focus hebben. Bovendien zijn het geen onbekenden van de London en Paris Fashion Weeks.

Vitrea Pele – handmade | fijne kettingen met hangertjes in keramiek naast meer traditioneel vormgegeven servies.

En meer, meer, meer! We liepen langs werkplaatsjes van leerverwerkers, shops waar je je smartphone voor hele schappelijke prijzen goed en snel kon laten repareren, buurtwinkeltjes met vintage nokia’s, een ijssalon met een lief klein binnenplaatsje en… teveel om te onthouden.

time to momo porto

 1. STREETART EN AZULEGOS TEGELGEVELS

Wandelend over straat kom je de mooiste graffiti en gevels met Azulegos (siertegels) tegen. Als je van fotograferen houdt kun je je hier compleet uitleven.

time to momo porto

 1. PROEVEN | Port & Bier

De WITTE port die we aan de Douro hebben geproefd is mee naar huis gekomen. De Vasconcellos Porto Velho 10 anos White drink je gekoeld. Bij Vivno krijgt deze honingachtige port een 4,2 van 5 sterren. Gelukkig wordt de port ook verscheept naar het buitenland😉 Te lekker!

Heb je meer trek in een biertje? Dan is Craft beer garden LETRARIA een superleuke bar om een van de 27 (!) tapbiertjes te proberen. Als je beneden komt wordt je verrast door de ruime tuin met kleine zitjes. En wil je iets eten bij je biertje? Dan serveren ze er ook nog een stevige hamburger bij.

 1. PARK JARDIM DE SAO LAZARO | een romantische parktuin uit 1834.

We hebben nog net het begin van het Porto Foodfestival kunnen meemaken dat bijna de hele maand augustus duurt. Terwijl iedereen geniet van lekkers te eten en te drinken werd er gekaart en stond er een oud mannetje met tablet en microfoon met band mee te zingen; een sfeer van saamhorigheid om blij van te worden. Dat kaarten doen ze nagenoeg het hele jaar door heb ik begrepen. De eerste avond hebben we hier bij Dona Gertrudes gegeten. En het was de gastvrije en sympathieke eigenaar van dit restaurant die ons op Serralves attendeerde en ons doorverwees naar de scooter verhuurder.

time to momo porto

 1. DOURO BOOTTOCHT | maar dan andersom.

De meeste toeristen gaan met een boot de Douro af en nemen dan de trein terug. Wij deden dan precies andersom. Dit is een dagtocht die ik alleen zou doen als ik veel tijd in Porto heb, maar als je dit van plan bent, doe het dan in deze volgorde. De boten die we tegemoet voeren zaten afgeladen vol met toeristen terwijl wij zeeën van ruimte op het dek hadden. Je vaart langs wijngaarden, dorpjes en 2 dammen. Leuk om te doen, maar neem lekker een boek mee want de boottocht alleen al duurt ca 6 uur.

 1. ONZE AIR-BNB | bekijk hun Insta-account.

Hier kun je een goed beeld van de sfeer van het huis krijgen, maar vooral ook van de gastvrijheid van de eigenaren. Want waar wordt je ontvangen met bloemen, zelf gebakken taart en een mooie port? Liggen er kleine parasolletjes (als in kinderijsjes) op het badlaken dat je mee kunt nemen naar het strand en is het huis zo mooi gerenoveerd dat elke muur, elk hoekje een schilderij op zich is?

time to momo porto

WAAROM IK TERUG WIL:

Er is nog genoeg dat ik niet heb gezien en waarover ik wel heb gelezen.

 1. Route 2 | de wijken Vitoria & Cedofeita (ofwel; Porto MET Time to Momo Porto)
 2. De ‘Harry Potter’ boekenwinkel
 3. De zoete ontbijtjes
 4. MAJESTIC op een rustiger moment
 5. EUSKALDUNA STUDIO 😉

Wat ik je samenvattend over Porto kan zeggen?…
time to momo porto

This post is also available in: Engels