trendrede 2018

TrendRede 2018 | Het jaar van het doorzettingsvermogen

Het is de week van de TrendRede 2018 met als titel; ‘Het jaar van het doorzettingsvermogen’. Eerdere jaren heb ik ze gelezen of via livestream bijgewoond, dit jaar was ik er voor de eerste keer live bij in Pakhuis De Zwijger* Amsterdam.

8 trendspecialisten, Nederlandse toekomstdenkers, die met elkaar signalen duiden, waardeverschuivingen signaleren en dat voor het 8e jaar op rij in een mooie TrendRede met 3 hoofdthema’s hebben weten te gieten, gebruik makend van nieuwe woorden als verbrokkeling, werkelijkheidswrijving, koersmotivators en samensturing. Op de openingsvraag welke associatie de zaal met de term ‘doorzetten’ had, antwoorde ik ‘Akkeren’. Iemand anders noemde de Elfstedentocht. Het jaar van het doorzettingsvermogen, dat is wat 2018 voor ons in petto heeft.

trendrede 2018

Ik was net eigenlijk al bezig een samenvatting te schrijven maar om heel eerlijk te zijn (en voor de vaste lezers onder jullie is dit zeker geen verrassing); kort zijn is niet mijn sterkste kant;-) Bovendien staat de gehele trendrede online en is hij te mooi om samen te vatten. Een beter advies geef ik je door te zeggen dat je hem via de link onder deze blog kunt nalezen.

trendrede 2018

Na afloop van de trendrede was er ruim tijd voor vragen, opmerkingen en discussie met de schrijvers en de zaal. Op dit moment was het heel fijn om in daarbij aanwezig te zijn; je kunt actief deelnemen aan het gesprek. Wat ik toen als samenvatting in mijn hoofd tot stand voelde komen was dit;

‘Wie zijn ‘wij’? Wij; de schrijvers op het podium, de zaal, de burgers, wij zijn de Koersmotivators* voor het nieuwe politieke systeem. Dit nieuwe systeem wil doen aan zelfbesturing en daarom stellen we ze de vraag; ’Waarover wil je zelf besturen?’ Er ontstaan cirkels al naar gelang de antwoorden die ‘wij’ krijgen en die cirkels zullen elkaar aanvullen en overlappen en in de tussenruimtes ontstaat nieuw vertrouwen in elkaar. Vertrouwen dat we in het oude systeem zijn verloren. En zo krijgt de samensturing vorm terwijl de systeempijn verdwijnt.’

trendrede 2018

Hou je van nieuwe woorden? Ben je geïnteresseerd in de werking van waardeverschuivingen en het duiden van trendsignalen? Lees dan alsjeblieft de gehele Trendrede 2018 hier. Ik beloof je dat het de moeite waard is. Al is het alleen maar dat je daardoor begrijpt wat ik hierboven als kortste analyse EVER heb omschreven.

NB Koersmotivators* = dit zijn de docenten van de toekomst, een van de nieuwe beroepen die de komende jaren zal ontstaan. Naast ‘koersmotivator’ denk ik dat je misschien ook kunt spreken van ‘talentmotivators’; waarbij ik denk vanuit competenties ipv richting.

Laat je hieronder een bericht achter met jouw mooiste woord voor 2018? Al dan niet zelf bedacht. Omdat het fijn is om met taal te werken en omdat het een van de mooiste gereedschappen is om en tijdsbeeld mee te pakken. Dankjewel.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *