My name is Prince!

Vanochtend mocht ik aanwezig zijn tijdens de pers preview van My name is Prince – de enige officiële expositie over Prince die na London nu Amsterdam aandoet.

Voor wie mij niet goed kent; Prince was mijn idool. Ik bezocht zijn meeste Nederlandse concerten, heb serieus veel van zijn albums en hij speelt vanaf mijn tienerjaren een substantiële muzikale en inspirerende rol in mijn leven. (Voor meer hierover lees de blog die ik schreef bij zijn overlijden.)

Hoe tof dan ook om op dit moment aanwezig te mogen zijn. Curator Angie Marchese heette ons welkom en nam ons mee door de expositie. Wie Prince-concerten heeft bezocht weet dat hij voorstander was van het genieten van het moment; bij de laatste concerten was filmen en fotograferen ronduit verboden en kon je worden verwijderd als je je daar zichtbaar schuldig aan maakte. Wie de komende maanden deze expositie bezoekt zal merken dat zijn gedachte voortleeft.

Je smartphone mag je niet gebruiken tijdens je bezoek. Tenzij je een VIP-ticket hebt, want dan krijg je toegang tot een extra ruimte die is ingericht alsof je backstage bent in Prince’ kleedkamer. Daar mogen de VIP-gasten wel fotograferen en bovendien een gitaar vasthouden. En ik kan je vertellen; toen ik daar met de bijbehorende witte handschoenen stond en Angie me die gitaar aanreikte; ik was in het moment. Zelfs zo erg, dat ik de snaren niet heb aangeraakt om het geluid van de gitaar te horen. Maar ik heb zijn gitaar dus vast gehad. En bij thuiskomst de video bekeken waarop hij hem bespeelt. Een keer of 10😉

De expositie bestaat hoofdzakelijk uit kleding gedragen tijdens filmopnames en optredens, gitaren die speciaal voor Prince zijn gemaakt maar ook meer persoonlijke items als handgeschreven teksten en de met diamanten ingelegde wandelstok die Prince in 2015 gebruikte. Helaas was voor de pers de audiotour nog niet beschikbaar, wat de beleving natuurlijk helemaal compleet maakt. Hij zingt en spreekt je toe terwijl je langs de verschillende periodes uit zijn succesvolle carrière loopt.

my name is prince

WAT VOOR MIJ HET MEEST CONFRONTEREND WAS

Wat voor mij als fan het meest confronterend was, was toch echt de lengte van de kledingstukken. Prince was klein van postuur, 158 cm lang. Ja. Ik wist het. Maar doordat de pakken nu op kinderlijk kleine paspoppen staan (zonder hoofd!) is het nog voelbaarder dat 158 cm niet groot is. Ondanks de hoge hakken. Ik stond op nog geen halve meter afstand, kon de pakken aanraken (wat natuurlijk niet mag, maar ze staan niet in vitrines om de beleving nog intenser te maken), en ja, daar moest ik echt even aan wennen bij binnenkomst.

Als je daar voorbij kijkt zie je iconische kledingstukken, hakken, brillen en hoofddeksels; gemaakt om in op te treden op grote podia. Ik ben er vaak bij geweest en voelde echt dat ik niet dichterbij deze man kan komen dan hier, nu op dit moment. De VIP-ruimte is daarvan een verdieping die ik je graag als verrassing laat beleven. Dus als je gaat, probeer dat dan als VIP-gast te doen.

Uiteraard heb ik, net als bij de concerten, deze tour afgesloten in de museumshop door het aanschaffen van merchandise. Ik was de eerste die in Nederland iets in de shop heeft gekocht. In sommige landen brengt de eerste koper geluk, en dat is wat ik de organisatie van My name is Prince toewens. Een succesvolle lancering en expositie in Amsterdam; hoofdstad van het land waarmee Prince een speciale band had. Als trouwe fan is het fijn om hier te zijn, het is een feest van herkenning.

Brand New Expo, organisator van deze Expositie vertelde me na afloop dat de regels en restricties vanuit erfgoed Paisley Park en Prince’ familie heel duidelijk en helaas ook beperkend zijn. Voor de beleving was het mooi geweest meer live-beelden van concerten toe te voegen, of om meer verdieping te geven door de samenwerkingen met andere artiesten te benoemen. My name is Prince is in Amsterdam al grootser dan in London en de organisatie heeft alles gedaan wat binnen de mogelijkheden lag om deze expositie naar een hoog niveau te brengen. Ik vond het heel bijzonder om mee te maken en kan het elke Prince liefhebber van harte aanbevelen My name is Prince te bezoeken.

Om nog even na te genieten hier 1 van mijn favoriete registraties van Prince, opgenomen tijdens MTV Unplugged.

MY NAME IS PRINCE

8 maart tot en met 8 juni 2018

Beurs van Berlage, Damrak 234, Amsterdam

Voor meer info bezoek je de officiële site op: mynameisprince.amsterdam

my name is prince

 

 

This post is also available in: Engels