MILAN DESIGN WEEK 2018 – TIPS & GEBIEDEN

Milan Design Week 2018

Het is denk ik de 8keer dat ik MDW (Milan Design Week) ga bezoeken. Tussendoor ben ik 1 jaar niet gegaan omdat ik zoveel had gereisd en gezien dat ik dacht; ‘Ik kan wel een jaartje overslaan.’ Ik heb toen ook meteen besloten dat dat de slechtste beslissing EVER was😉.

Ben je werkzaam in de designbranche of zoals ik actief als trendwatcher, dan mag je deze week en dit excuus om naar Milaan te gaan niet overslaan. Want buiten dat ik minstens 2.000 foto’s maak, tientallen ontwerpers en studenten per dag spreek en minstens zoveel kilometers per dag loop is het bovenal 1 groot feest van inspiratie, bijzondere ontmoetingen en locaties, lekker eten en drinken, een weerzien met gepassioneerde vakcollega’s en dat in een Italiaanse stad als Milaan. In het voorjaar.

Het thema Natuur, of beter gezegd Nieuwe Natuur lijkt deze editie een belangrijk thema te zijn. Naast het sociale aspect dat bij design een steeds grotere rol krijgt toebedeeld.

Zona Tortona

Als uitvalsbasis kiezen wij voor Zona Tortona; na een paar jaar commerciëler te zijn geweest wat exposities betreft zie je de herontdekking van en de terugkomst naar dit fashiondistrict. Nog steeds vol met leuke eettentjes en barretjes waardoor het heerlijk is hier na een lange slenterdag terug te komen en neer te strijken bij 1 van de vele leuke restaurantjes of terrasjes langs het water (Naviglio Grande), waarbij de avond (of nacht) pas echt goed wordt afgesloten met nog 1 laatste drankje (okay; 2 dan) bij een van de beste cocktailbars van Milaan; Rita. De volgende ochtend vertrek je vanaf Porta Genova met de Ligna Verde (groene metrolijn) weer richting 1 van de andere wijken.

Veel van de Nederlandse designers zijn in Zona Tortona vertegenwoordigd en doordat we hier ‘wonen’ sluiten we de dag steeds af met een stukje design in eigen wijk. Denk aan Moooi op Via Savona 56. Het Museum van de uitgestorven dieren is ingericht door Megan Grehl en Concrete Architectural associates en resulteert in 2 totaal verschillende interieurs waarin de Moooi collecties op een verrassende nieuwe manier worden gepresenteerd. Iets waar ze jaar op jaar steeds weer in slagen!

Milan Design Week 2018

De expositie van Envisons is slechts een paar deuren verderop op nr 35. Envisions is een samenwerking tussen jonge designers enerzijds en het Spaanse Finsa anderzijds. Finsa is verantwoordelijk voor de productie van (hout) fineer, Envisions gaat hier op innovatieve manier mee aan de slag. Samen concluderen ze dit jaar dat Industrie en designers niet zonder elkaar kunnen leven.

Nendo – Forms of Movement (Via Tortona 27)

Afgelopen jaar wilde ik op de valreep voor mijn vertrek op zaterdag ‘nog even’ de installaties van de Japanse designer Nendo bij Jill Sanders bezoeken. Een wachtrij van 1,5 uur was het resultaat. Ik wist dat het het wachten waard zou zijn en heb er geen spijt van dat we dat hebben gedaan, maar het is natuurlijk zonde van je tijd. TIP; bezoek dit soort grote namen liefst aan het begin van de week en het begin van de dag. De kans dat je dan zo door kan lopen is vele malen groter dan voor of in het weekend. De Milanezen en ‘reguliere’ toeristen die toevallig tijdens de designweek in Milaan zijn komen vooral in Tortona en Brera (het centrum) ook op de exposities af. (Dit geldt eigenlijk voor alle namen waarover veel wordt geschreven in de media).

Dit jaar onderzoekt Nendo met 10 Japanse makers de verschillende manieren om beweging te bereiken door de mens in contact met technologie en materiaal te brengen door interactie met de objecten om ons heen. Bewust of onbewust. De 10 designers vragen ons om aandacht te schenken aan de manier waarop de wereld van design objecten gebruik van ons maken zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Andere plekken om te bezoeken als je in Tortona bent: Duitse start-up Containerwerk x Friends met microwonen in containers (Via Tortona 31), Nhow Hotel rond cocktailtijd (Via Tortona 35), Sony Design (Via Savona 56A), MINI Living (Via Tortona 32).Milan Design Week 2018

Ventura Centrale

In 2017 was Ventura Centrale de nieuwe locatie-ontdekking door gevestigde namen als Maarten Baas en Lee Broom. In de gewelven onder het spoor van het centraal station vonden prachtige presentaties plaats die door de verrassende omgeving met meer magie leken te zijn omgeven. Dit jaar viert Amerika’s leading design magazine Surface daar z’n 25 jarig jubileum door samen met architect David Rockwell  en designstudio 2×4 een ode aan de Diner te geven waarbij in 4 verschillende settings een coast-to-coast Amerikaans design-feest wordt gevierd. Het pop-up restaurant is volledig operationeel en je kunt er terecht voor ontbijt, lunch of diner. Reserveren kun je hier; reserveren pop-up restaurant.

Andere plekken om te bezoeken als je in Ventura Centrale bent; Nitto, Asahi GLass, EIleen Fisher met DesignWork waarbij Lidewij Edelkoort als curator heeft opgetreden.

Milan Design Week 2018

Ventura Lambrate

Voordat Ventura Centrale was ontdekt was Ventura Lambrate het vervallen industriegebied waar jonge designers zich presenteerden tijdens de Salone di Mobile. Nu zie je hier veel scandinavische universiteiten en academies die hun toptalenten laten exposeren. Ik geniet ervan om me soms onder te dompelen in hun concepten en verhalen. Als je hier de tijd voor neemt kom je de meest prachtige verhalen tegen van student designers die vanuit een wereldprobleem (exorbitant kledingoverschot bijvoorbeeld of hoge depressiviteitscijfers onder jongeren) met mooie ideeën komen om deze problemen te lijf te gaan. Helaas zie je ook hier dat de vercommercialisering heeft toegeslagen zodat het rauwe en innovatieve karakter verschuift naar andere gebieden.

Brera

Het centrum van de stad heeft me de eerste jaren niet zo gepakt. Grote merken met Flagshipstores pakten dik uit. Meer de commerciële vertaling van wat een paar jaar eerder als innovatie werd getoond en een retail-presentatie van wat er zich op het beurscomplex afspeelde. Maar dat is geenszins waar. Palazzo’s en Piazza’s worden net als de verlaten industriegebieden tijdelijk het huis en decor voor alles wat met design te maken heeft. Maarten Baas deed het een jaar of 3 geleden voor het eerst en verhuisde vanuit zijn garage in Zona Tortona naar het centrumhart om daar een compleet kermisterrein in te richten. Dit jaar is zelfs het plein voor het wereldberoemde Palazzo Reale in beslag genomen door een 4-seizoenen presentatie door design studio Carlo Ratti Associati, genaamd Living Nature.

Masterly – The Dutch in Milano – Palazzo Francesco Turati (Via Meravigli, 7)

Wat hier gebeurt is gewoonweg teveel om op te noemen. Het voelt bijna als een persoonlijke feestje met goede vrienden. Grote namen als Edward van Vliet werken samen met onze dierbare Huizer buren BN Walls, terwijl ik ongelooflijk trots ben op nieuwkomer Milla Novo die ik onlangs bij ons in de studio heb mogen verwelkomen. Ze maakt de prachtigste wandkleden en heeft speciaal voor Milaan met haar eigen producent nieuw materiaal ontwikkeld om mee te werken. Het resultaat is oogverblindend. Letterlijk😉. Milla is niet de enige die prachtig kan knopen, ook Sandra de Groot van Atelier Chaos  knoopt de meest prachtige objecten.
Milan Design Week 2018

Ook Cartoni Design is terug met een circulaire stijlkamer na hun entree afgelopen jaar. Naast ontwerpen van Wisse Trooster is het ontzettend leuk dat ook Sabine van der Ham nu verlichting voor Cartoni heeft ontworpen. Sabine heeft tijdens haar opleiding een aantal jaren geleden stage gelopen bij onze designstudio HEMELSby voordat ze haar eigen bureau begon. Zoals ik al zei; hier gebeurt teveel om op te noemen. Ga dus kijken en neem de tijd.

EN verder…

De nieuwste hotspot; Bar Anne

Anne van der Zwaag, curator van Object Rotterdam, viert elk jaar haar verjaardag in Milaan. Goede vriend Remi Versteeg van buro Space Encounters vond dan ook dat het hoog tijd werd dat Anne haar eigen bar krijgt om dit feestje te vieren. Samen met Children of the light zijn ze verantwoordelijk voor het ontwerp. Verwacht geen doorsnee expo want Bar Anne is operationeel en al het toegepaste design is in gebruik. En de bar blijft geopend als de andere, reguliere expositieruimtes hun deuren sluiten. Bar Anne is gevestigd in Museo Diocesiano | Corso di Porta Ticinese, 95 | 20123 Milan (tussen Zona Tortona en het centrum).

Ben je bij Bar Anne, bekijk dan ook de expositie van Lensvelt; NOTHING NEW

Met de vele awards die ze inmiddels hebben gewonnen zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze met NOTHING NEW weer hoge ogen zullen gooien. Het meubelmerk dat in 1962 is gestart geeft architecten en interieur designers handvaten om betere interieurs te maken. Hun doel is om bij te dragen aan een groenere, betere en socialere wereld. Dit jaar doen ze dit op provocerende wijze door eigen kantoormeubilair via websites als Marktplaats en E-Bay terug te kopen. Stylist Maarten Spruyt kreeg de eer emotinele reacties op te roepen door onverwachte combinaties te maken.

Mutant Matter – Dutch Invertuals x Franklin Till (Via Pastrengo 12)

De creatieve buitenbeentjes die zichzelf Dutch Invertuals noemen zijn sinds afgelopen Dutch Design week een van mijn persoonlijke favorieten. Tel daar London’s trendbureau Franklin Till  bij op (ben ik ook fan van!) en ik ben ervan overtuigd dat ons iets bijzonders te wachten staat.

Milan Design Week 2018

Galleria Rossana Orlandi – (Via Matteo Bandello, 14,16)

Rossana is een goede vriendin van Lidewij Edelkoort en heeft een minstens zo goede neus voor veelbelovend design talent. Tijdens afgelopen Design Week heeft ze bij Piet Hein Eek een aantal van die talenten gespot en uitgenodigd komende week te komen exposeren in haar Gallerie. Naast vertrouwde gezichten als Piet Hein Eek zelf zul je er ook behangexperts NLXL  aantreffen en werk van Diederick Kraaijeveld die wandsculpturen van oud hout maakt. Hou je van de sfeer van het terrein bij Piet Hein Eek? Ga hier dan vooral naartoe en blijf even lunchen terwijl de petite Grande Dame Rossana aan het hoofd van de tafel zit en in de schaduw een sigaret rookt terwijl vrienden af en aan lopen, aanschuiven, een praatje maken en weer verder gaan met waarvoor ze kwamen.

Als ik zo lees ben ik bang dat ik ook dit jaar weer tijd tekort kom om alles goed en wel te bekijken. Ik heb de beurs zelf namelijk niet eens genoemd. Je mag hem graag bezoeken. Ik zeg je niet dat je het niet moet doen. Maar als je tijd beperkt is en je keuzes moet maken, dan wist ik het wel…

Wanneer je ook gaat en waarvoor je ook kiest; neem de tijd, absorbeer, kijk, luister, maak foto’s en GENIET! En vergeet je powerbank niet op te laden en mee te nemen. Je hakken? Die kun je dan weer thuis laten.

Tot slot nog wat bagagetips:

Zonnebril, reisparaplu, sneakers, powerbank en oplaadsnoertjes, rugzakje of handig tasje waarvan je geen schouderpijn krijgt na 1 of 2 dagen lopen, nog een paar sneakers, genoeg geheugen op je telefoon om veel foto’s te kunnen maken, visitekaartjes (werkt nog steeds), een dun jack, jasje of regenjasje, papieren zakdoekjes en een waterflesje om overdag bij je te hebben. Vooral in nieuwe gebieden als Ventura Centrale zijn toiletten en catering niet altijd direct binnen handbereik.

Reizen doe je het beste met de metro (tenzij die net als afgelopen jaar een dag staakt), dan is een fiets huren het beste alternatief. Taxi’s staan overdag veel stil maar zijn ’s avonds altijd heerlijk om je door thuis te laten brengen.


Foto gif header: Kelsey McClellan.

This post is also available in: Engels