Lidewij Edelkoort – FOLKLORE

Een dag met Lidewij Edelkoort – FOLKLORE

Lidewij Edelkoort schitterde deze maand met maar liefst 3 (jawel 3!) verschillende presentaties over Voorjaar/Zomer 2020 met als hoofdtitel; “Folklore | a way to new form in fashion’. Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam was het decor voor deze trendlezingen, georganiseerd door Appletizer’.

Tijdens de 1lezing werd gekeken naar het algemene modebeeld voor genoemde periode waarin duidelijk te zien is dat de genderblurring doorzet en zich manifesteert in verschillende culturen. Li signaleert dat verschillende ontwerpers uit verschillende culturen gelijktijdig soortgelijke patronen, dessins, materialen en kleuren toepassen. De term Folklore staat voor de spiegel van onze cultuur en deze is gelijktijdig terug te zien in de verschillende continenten. We grijpen hierbij steeds meer terug naar onze roots en oorsprong. Deze verschuiving heb ik zelf inderdaad ook gesignaleerd en benoemd met de term ‘Human Tribe’. Ik denk dat we hierbij bovendien teruggrijpen naar handwerk en ambacht als tegenbeweging op de huidige versnellende technologische innovaties en robotisering.

Na deze lezing was het woord aan Thijs Adriaans (filmmaker en fotograaf), AKA Theodorus Johannes die ons meenam naar Marken. Het eiland voor ‘de kust van Amsterdam’ waar klederdracht nog een rol met veel betekenis speelt. Aan iemands dracht kun je letterlijk zien of iemand in de rouw is, feest viert of de leeftijd heeft bereikt een relatie aan te kunnen gaan en werkelijk niemand zal het in z’n hoofd halen de dracht voor Koningsdag op een van de overige 364 dagen van het jaar te dragen. Hij maakte er een mooie documentaire over in een reeks video’s met het thema ‘Community Dressing’. Daarnaast moedigt Theodorus iedereen aan om te breken met normen rondom gender en om veel meer te spelen met je eigen identiteit en je veel minder te laten beïnvloeden door de reflectie vanuit de maatschappij.

Na de lunch was het tijd voor de 2lezing waarin Li keek naar het Streetwear-modebeeld dat ze prachtig visualiseerde met stedelijke architectonische beelden en vernieuwend modebeeld van jonge ontwerpers.

Lezing 3 pakte ze door met Home & Lifestyle 2020. In haar opening zei ze heel treffend dat het met dergelijke trendprognoses totale onzin is om tendensen voor de komende 10-20 jaar uiteen te zetten. Heb je het over Stedenbouwkunde, ja, kijk dan verder vooruit, politiek, ja, maar mode en lifestyle? Kom op. Wat denk je zelf?! En voor dit jaar dacht ze; The House of Colour.

Verschillende ruimtes in het huis passeerden de revue met ieder hun eigen sfeer, materialen- en kleurenpalet. Wat ik zelf interessant vind en ook bij Li terug zie; er wordt een patroon doorbroken of we staan aan de vooravond van een nieuwe recessie maar het blijkt idd weer dat de wereld op z’n kop staat en alles veranderd. Eerder was het nl zo dat ten tijde van hoogconjunctuur de kleuren uit ons interieur en modebeeld verdwijnen, alles wordt versterkt in zwart-wit-grijs-tinten. Tijdens de recessie hebben we behoefte aan positiviteit en oppeppers en komen de kleuren weer terug. De laatste recessie was dit overduidelijk. Het vrolijkste geel werd populair. De recessie verdween en de economie trok weer aan maar kleur is gebleven. Het beweegt, evolueert en wordt volwassen maar geel is er nog steeds. Naast alle andere tinten groen, blauw, de lila’s en paarsen, het brique en terra en vooral in mooie combinaties met elkaar.

De eerste keer dat ik bij een lezing van Lidewij Edelkoort aanwezig was is jaren geleden. Ik had toen wel al m’n eigen designstudio (HEMELSby) maar was nog niet zelf als trendresearcher werkzaam. Inmiddels heb ik daarin zelf een mooie ontwikkeling doorgemaakt en verzorg ik zelf trendlezingen en consultancytrajecten, maar het is en blijft een feestje om de lezingen van de moeder aller trendexperts bij te wonen. Ik hou van haar humor, haar zelfreflectie, haar ontspannen manier van verhalen vertellen en hoe ze naderhand de dialoog met de zaal aangaat. Compleet zichzelf maar met een ongelooflijke dosis kennis en een talent om dat prachtig te visualiseren.

Dus was je er deze keer niet bij? Heb je haar niet eerder aan het werk gezien? Of is het alweer even geleden? Probeer er dan een volgende keer zeker bij te zijn. Ik weet uit ervaring dat dit een heel waardevol cadeau is dat je jezelf kunt geven. Tickets zijn te reserveren via Appletizer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.