DE SCHATTEN VAN DE COSENTINO GROUP

In oktober was ik op uitnodiging van Kemie mee naar Almería, Zuid Spanje om de steengroeve en fabriek van Cosentino Group te bezoeken.

Bij een steengroeve kun jij je ook vast wel iets voorstellen; een bergtop waaruit laag voor laag het marmer en natuursteen wordt gehakt. Dat klopt, maar de omvang was me tot dit bezoek niet duidelijk. Vanaf een bezoekersplatform konden we de groeve overzien en je zag de aders prachtig onder de bovenlaag van de berg mee glooien. Gigantische blokken leken net legosteentjes door de afstand waarvandaan we ze zagen. Maar als je dan beseft dat 1 of 2 van die legosteentjes per truck worden vervoerd besef je ineens het gewicht en de massa van die blokken.

Na dit bezoek werden we meegenomen naar de fabriek en wat een verrassing was dat! Een bruisend hoofdkantoor waar vanuit visie wordt ontwikkeld en geïnnoveerd. We werden meegenomen langs de uitgebreide stalenbibliotheek ter beschikking van architecten en designers, een showroom waar materialen in interieuropstellingen zijn verwerkt, de designafdeling kwam met ons sparren over kleurentrends en productinnovaties die op basis van trendprognoses intern worden ontwikkeld  en na een uitgebreide rondleiding over het gehele terrein (de nieuwste productielijn heeft een lengte van 1 KM!) was er nog een Q&A ronde met 1 van de directieleden; de heer Paco Cosentino himself. Vol trots vertelde hij over de innovaties binnen zijn bedrijf.

Waar met natuursteen wordt gewerkt, ontstaat veel afval. Afval in de vorm van snijverlies en onbruikbare stukken door wat voor reden dan ook. Dit percentage afval ligt dermate hoog dat Cosentino in eigen beheer producten is gaan ontwikkelen die kunnen worden gemaakt van dit afval. Zo zijn de merken Dekton en Silestone ontstaan. Dekton is uitermate geschikt voor buitenverwerking als gevelbekleding doordat het UV-bestendig en waterafstotend is en in grote oppervlakten verwerkt kan worden. Maar ook voor binnen is het perfect geschikt doordat het in verschillende diktes leverbaar is en over een hoge vuur- en hittebestendigheid beschikt. Daardoor is het toepasbaar in keukens en badkamers en op wanden zowel als vloeren.

Silestone beschikt over soortgelijke features maar heeft als unieke eigenschap dat het keihard is doordat het voor 94% uit natuurlijk kwarts is gemaakt, onder extreem hoge druk is samengeperst en en er vervolgens decoren op geprint worden. Denk aan marmerlook en beton, maar dan niet met de kwetsbaarheid en het poreuze van deze beide materialen.

Investeren en moderniseren

Cosentino Group is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat vanuit een traditioneel familiebedrijf en de verwerking van een natuurlijk product zichzelf tot missie heeft gesteld niet stil te blijven staan maar te investeren in de modernisering van het bedrijf, waarbij het terugdringen van de impact op mens en planeet voorop staan. Duurzaamheid en technologische innovaties staan hoog in het vaandel; niet alleen in de afvalreductie, maar bijvoorbeeld ook door na te denken over het waterverbruik tijdens het zagen van de marmerblokken. Opvangen, zuiveren en hergebruiken is wat ze in hun system hebben geïmplementeerd.

En dan heb ik De Schatkamer niet eens genoemd; een gigantische hal met platen marmer en onyx in een variatie die ik nooit eerder heb gezien. Dus mocht je op zoek zijn naar iets bijzonders, zoek dan niet verder maar neem contact op met HEMELSby +31 (0) 35 69 89 669 of André Kroeze van Kemie via +31 (0) 88 26 26 410. We helpen je graag verder.

Cosentino is van oorsprong een Spaans familiebedrijf in natuursteen. De Cosentino Group is tegenwoordig wereldwijd operationeel en produceert en distribueert hoogwaardige oppervlaktebekleding voor de design- en architectuurwereld. Kemie is onze partner op het gebied van keukenbladen en meer.

This post is also available in: Engels