Milan Design Week 2019 – Tips & tops om je op weg te helpen

Van 9 t/m 14 april staat de internationale designwereld weer op z’n kop tijdens Milan Design Week. Een volledig overzicht is er niet; er is teveel om op te noemen en te zien. Hier delen we een aantal highlights en tips om je op weg te helpen. Gedurende de week hou ik je bovendien op de hoogte via Instagram dus hou die account goed in de gaten voor de laatste nieuwtjes en geniet mee als je zelf niet in de gelegenheid bent naar Milaan te gaan.

BRERA

Het stadscentrum is jarenlang het commerciële verlengstuk van het immense  beurscomplex geweest, maar dat is inmiddels flink veranderd. Brera is een gebied waar je met gemak 2 dagen lang rond kunt dolen terwijl je van de ene in de andere verrassing valt. Hoofdthema van deze vooraanstaande design wijk is dit jaar ‘Design your Life’ waarbij designers worden opgeroepen meer betrokkenheid te tonen bij de duurzame impact van hun werk.

CC-tapis komt met ‘Killer Knots from outer Space’ waarbij nieuwe designs van oa Patricia Urquiola, Studiopepe en Mae Engeleer (Ultimate Bliss) worden gelanceerd. toont Piazza Santo Stefano 10, metro Duomo.

Bolon exposeert als onderdeel van een Zweeds Design collectief Move’s met ‘HEMMA gone wild’. HEMMA presenteert het beste Scandinavische design in een inspirerende setting. Via Solferino 15.

The Museumby Space Encounters | Bij dit museum is de ruis die overal om ons heen is weggelaten zodat we kunnen focussen op wat we werkelijk nodig hebben. The Museum is een ruimte van harmonie die geluiden en afleiding uit de buitenwereld tegenhoudt. Je hoeft niet na te denken, je hoeft alleen maar te connecten. Palazzo Clerici, Via Clerici 5.

Vanaf Brera zijn ’Masterly – The Dutch’ en de wijk 5Vie goed mee te nemen op je route.

5VIE

Deze wijk staat misschien het minst bekend en kan daardoor het meest verrassend zijn. Veel kleine, vaak italiaanse designers, kunstenaars en architecten zijn hier neergestreken met soms heel conceptuele en culturele studies. Laat je verrassen en ga hier zeker later in de week heen als Brera en de andere wijken vollopen en dichtslibben. En kijk ook eens omhoog rond lunchtijd. De kleine restaurantjes en hotelletjes beschikken vaak over een heerlijk dakterras.

Vergeet natuurlijk niet Masterly – The Dutch in Milano’ te bezoeken. Curator Nicole Uniquole zwaait de scepter in Palazzo Francesco Turati met het Rembrandtjaar als bron van inspiratie voor alle deelnemers. En dit zie je terug op vaak verrassende manieren. Via Meravigli 7.

VENTURA CENTRALE

Sinds 3 jaar de locatie voor bijzondere samenwerkingen en hoogtepunten. Dit jaar zijn er 17 installaties te zien die je niet mag missen. Indrukwekkend, interactief en soms zelfs provocerend. Waar ze zijn begonnen met het exposeren in 8 verlaten opslagloodsen het eerste jaar, zijn ze nu al uitgebreid naar 16 gewelven. Denk aan samenwerkingen tussen Benjamin Hubert en Cosentino met ‘RayTrace’, Lensevelt en Maarten Baas, maar ook een heuse poolparty met Weltevree. Maarten Baas zorgt altijd voor een spraakmakende presentatie en komt dit jaar naar Milaan met Bar Baas. Hij transformeert zijn favoriete Pizzeria Dinky (aan de overkant van de straat) daarbij tijdelijk in een roze design scene, uitgevoerd met een limited edition van de voor Lensvelt ontworpen 101 stoel. Via Ferranti Aporti 27.

VENTURA FUTURE

Studenten van 18 designopleidingen komen hier samen om zich bezig te houden met de vraag welke rol identiteit en cultuur spelen bij tijdloos design. Ze houden zich bezig met rituelen als eten bereiden en doorbreken taboes terwijl de sterke 8-koppige line-up Future (H)eart(H)’8 Dutch Design Visions for a liveable earth’ presenteren waarbij ze de laatste ontwikkelingen op biotechnologie in design delen.

ISOLA

De wijk Isola heeft een herkenbare landmark in de torenflat met verticale groene tuinen ‘Bosco Verticale’. De wijk waar oa Dutch Invertuals is gehuisvest en alleen daarom al een bezoek waard. Dutch Invertuals viert z’n 10-jarig jubileum met de expositie The Circle met curator Wendy Plomp. Via Pastrengo 12.

ZONA TORTONA

Sinds afgelopen jaar weer terug van weggeweest. De Nederlandse enclave is verhuisd naar Ventura Future en ‘Masterly – The Dutch’ waardoor Tortona meer ruimte heeft gekregen voor Aziatische designers als Nendo en Neri & Hu, maar ook merken als Sony. De wijk is vooral tegen de avond leuk om te bezoeken omdat het aansluitend gezellig eten is bij een van de vele tentjes rond en bij het water, aan de andere kant van de groene metro lijn.

Nendo brengt Breeze of Light. Een installatie waarbij het concept ‘lucht’ wordt geportretteerd. Via Vigevano 18.

ENVISIONS in the city

De Envisionairs beginnen tijdens Milaan Design Week met nieuw onderzoek. Onderzoek dat binnenkort voor iedereen toegankelijk is via hun digitale bibliotheek. Ze zijn eenvoudig te volgen, connecten, uit te nodigen, benaderen, betrekken en te inspireren via hun social media kanalen. Middels de speciale jassen die modeontwerper Stella Verdult voor Envisions heeft ontworpen zijn ze letterlijk te tracken en te tracen tijdens hun onderzoekstocht door de stad. Bovendien zijn deze parka’s daarmee de visuele identiteit van de Envisionairs. Envisions exposeert daarnaast ook als onderdeel van de ‘Guiltless Plastic’expo bij Rossana Orlandi (zie hieronder).

When in Milano, always visit…

Galleria Rossana Orlandi – Met dierbare vrienden als Lidewij Edelkoort en Piet-Hein Eek weet je dat de grande dame altijd een fijne schare inspirerende mensen om zich heen verzamelt deze week. Dit jaar exposeert Li weer samen met Eileen Fisher onder de noemer Waste No More, waarvan vorig jaar deel 1 te zien was in Ventura Centrale. Daarnaast vind de expositie van de finalisten van de Ro Plastic Prize- wedstrijd plaats, genaamd ‘Guiltless Plastic’. Rossana heeft een internationale award in het leven geroepen en designers uitgenodigd mee te denken over oplossingen voor het wereldwijde plastic probleem. 300 deelnemers uit meer dan 50 landen reageerden en de finalisten zijn bekend en tonen hun ideeën hier. Via Matteo Bandello 14/16.

10 Corso Como– de winkel, een begrip. Net als Merci in Parijs, maar dan anders😉 En het adres? Dat is de naam van de winkel.

Bar Basso– Ook een begrip. Overal zijn leuke eettentjes en barretjes te vinden, maar Bar Basso hoor je minstens 1 keer te bezoeken. Via Plinio 39. (Maarten Baas heeft zich er door laten inspireren bij zijn Bar Baas.)

MOOOI VERHUISBERICHT

Wie Milaan zegt, zegt MOOOI. En ook Moooi wil blijven verrassen en zichzelf vernieuwen. Natuurlijk zijn ze wel in Milaan aanwezig, maar niet meer op de voor iedereen zo vertrouwde locatie. In een intiemere setting zullen ontwerpen van Kranen/Gille (The Party) en Mae Engeleer (SWELL) worden gepresenteerd. Moooi – ‘A life Extraordinary’ en Moooi Carpets zijn terug te vinden in Mediateca Santa Teresa Via Della Moscova 28, 20121 Milano

KORTOM

Met deze beknopte beschrijving hopen we dat je je dagen goed kunt indelen en besteden. We zijn heel benieuwd welke oude bekenden en nieuwe gezichten we komende week gaan ontmoeten. Mis je exposities en designers? Schroom dan niet ze onder deze blog te delen voor alle volgende lezers. Zo ontstaat een mooi en steeds completer beeld. Dank voor het lezen en heel veel plezier! Hope to see you in Milano.

Bacci, Gaby

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

This post is also available in: Engels