Citytrip Valencia

CITYTRIP VALENCIA

De laatste jaren heb ik ontdekt dat ik heel graag stedentrips doe. Waren we een aantal jaren geleden 2(!) weken op zomervakantie in Barcelona (aanrader), zijn we 2 jaar geleden in de zomer naar Porto geweest -ook weer 2 weken-. Maar niet alleen lange stedentrips, ook een midweek, lang weekend of -zoals in dit geval- een enkele dag. Ik hou van de veelzijdigheid aan cultuur, bruisend stadsleven, architectuur, musea, mensen kijken en lekker eten en drinken terwijl je op ontdekkingsreis bent. Ik geniet daar enorm van. In dit geval waren we een weekje met mijn familie op vakantie aan de Costa Blanca waar ik als klein meisje ook al op zomervakantie ging. Het was inmiddels jaren geleden dat ik voor het laatst in Valencia was geweest, wat 100 km rijden was, dus hoog tijd om daar een dagje naartoe te gaan.

FIETSEN

De leukste manier om een stad te verkennen vind ik per fiets. Er zijn al heel wat steden die we op die manier ontdekt hebben en Valencia is wat dat betreft ook een echte aanrader. Via Bajabikes heb ik ze de avond van tevoren online kunnen bestellen. We zaten al vroeg in de auto dus onderweg nog wel even telefonisch gecheckt of onze reservering goed was doorgekomen en ja hoor; de fietsen stonden al klaar. Het huurfietsen systeem werkt hier niet met centrale plekken om je fiets neer te zetten dus je krijgt een slot en een fiets en kunt gaan, staan en parkeren waar je wilt. Wel zo makkelijk.

JARDÍN DEL TURIA

Dit park bevind zich in een drooggelegde rivierbedding en kronkelt 9 km lang door de stad richting de zee. Het leuke is, dat je je fiets huurt direct naast het park zodat je meteen kunt afdalen. Omdat de Turia rivier regelmatig overstroomde, liep de stad steeds veel schade op. Na een ernstige overstroming in 1957, waarbij veel inwoners van Valencia om het leven zijn gekomen, heeft men besloten de rivier om de stad heen te leiden. Pas in de jaren ’80 is besloten het uiteindelijke park aan te leggen, dat in 1986 is geopend. Tegenwoordig heb je er bloementuinen, fietspaden en hardloopparcours, fitness-zones, speeltuinen, een festivalterrein en prachtige architectuur. Als je doorfiets in zuid-oostelijke richting kom je uiteindelijk bij de havens en kust uit.

CUIDAD DE LAS ARTES Y CIENCIAS

Ofwel; De stad van de kunst en de wetenschap. Dit fenomeen is een architectonisch spektakel en hoogtepunt dat bij je bezoek niet op het lijstje mag ontbreken. De 6 uiteenlopende gebouwen zijn omgeven door water waardoor je hier naar hartenlust kunt fotograferen. Ontworpen door de wereldberoemde (en ook omstreden) Spaanse architect Santiago Calatrava. Omstreden omdat zijn projecten vaak ruimschoots de budgetten overschrijden, en oa bekend door deze Valenciaanse architectuur en de Oculus, die in New York bij het World Trade Centre boven de metrolijn prijkt. (Dit gebouw heb ik toevallig afgelopen herfst bezocht tijdens m’n citytrip aan New York.)

BRUNCH HOTSPOT

Als mijn tienerdochter nog niet heeft ontbeten is de term ‘hangry’ soms goed op haar van toepassing😉 (hangry = hungry & angry). Gelukkig hebben ze in Valencia de fijne hotspot La Mas Bonita waar we dit probleem binnen no-time konden oplossen. Pancakes, omeletten, taarten en gebak in overvloed en de porties zijn niet kinderachtig. En omdat alles er even lekker en huisgemaakt uitziet is het moeilijk kiezen. Datzelfde geldt trouwens ook voor de sappen en smoothies. Taarten staan in niet alleen in de vitrine bij de counter maar ook in de koeling en kunnen in de meest prachtige taartdozen worden meegenomen. Een leuke verstopte binnentuin bij de locatie aan het strand, en wist jij al dat ze meerdere vestigingen hebben en dat ze ook appartementen verhuren? Alles leuk ingericht en geschilderd in fris wit en turquoise zoals je dat al snel van La Mas Bonita herkent.

STRAND

Wat het fijne aan een stad als Valencia is, is dat het -net als Barcelona- een stad aan de kust is zodat je zowel cultuur kunt snuiven als ook lekker luieren aan het strand. Daardoor zijn dit soort steden bij uitstek geschikt om wat langer te bezoeken.

Citytrip Valencia

ZOVEEL MEER

Zo heb je rustig de tijd om musea te bezoeken zoals het IVAM, te shoppen in het oude stadsdeel waarbij de foodhallen niet mogen ontbreken, aan het strand te liggen bij de brede kustlijn, graffiti te spotten tijdens een stadswandeling en hoef je niet, net als wij, alles in 1 dag proberen te bekijken.
We hebben een goeie eerste indruk gekregen en ik geloof dat ik graag nog een keer terug kom als ik wat meer tijd heb om me in deze veelzijdige stad te verdiepen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.