VT Wonen & Designbeurs

De VT Wonen & Designbeurs is dinsdag van start gegaan. Nog voordat de deuren voor het publiek goed en wel open waren was ik al binnen. De sfeer ademt in z’n algemeenheid een frisse, lichte – bijna voorjaars- sfeer uit, helder en ontspannend.

Er is veel natuursteen en hout te zien, evenals badkamers, bedden en zitmeubels. En ja, accessoires, decoraties, verfmonsters en dingen die je direct kunt kopen of online bestellen. Het hoort er nou eenmaal bij en veel mensen komen gewoon een dagje gezellig naar de beurs zonder dat er een grootse verbouwing of verhuizing op het programma staat. Ook nu waren daardoor de gangpaden en stands alweer snel goed gevuld.

JE KUNT JEZELF NIET ALTIJD OVERTREFFEN

Karwei heeft daar last van na een aantal jaren te hebben verrast door een sterk concept met hun stand neer te zetten. Nu waren er kleine, bijna etalageachtige hoekjes die nauwelijks te (fotograferen en te) bekijken waren. Een nieuw eik-moment want vanaf hier kunnen ze weer iets verhalends opbouwen. Floorify, die ik vorig jaar zo sterk vond met hun conceptuele stand hadden dit jaar exact hetzelfde verhaal, zelfs de kleuren zijn volgens mij nog die van vorig jaar. Heel jammer, want daarmee hadden ze nou krachtig terug kunnen komen.

WEBSHOPS MEET-&-GRAB

Webshops zijn IRL aanwezig zodat je de mensen erachter kunt ontmoeten. Leuk dat ze ook als zodanig bij elkaar zijn geplaatst ter herkenning. Kleine winkels en designmerken staan daarbij met elkaar in 1 hal, zodat als je geen behoefte hebt aan dat shopgedoe, je dat goed voorbij kunt lopen. Moet je alleen wel even helemaal achterin de hal naar de 2(!) VT-Wonen-huisjes kijken. Tiny houses waarbij de ene een groen- en de ander een aards thema heeft. Altijd leuk om een blik op te werpen voor de handige doe-het-zelvers die graag een VT Wonen interieur in elkaar klussen, kleuren en decoreren.

vt wonen en designbeurs

DE WOONHUIZEN

Elk blad staat erom bekend zijn eigen woonhuis tijdens deze consumentenbeurs in te richten. En wat de boventoon voert zijn vooral hele landelijke huizen bij Stijlvol Wonen en Ariadne At Home (jawel, het bestaat nog steeds). Hout, linnen, oude kastjes en accessoires, een heuse brocante-revival.

HOE ZIT HET MET DESIGN?

Ja, ik moet constateren dat dat inderdaad niet veel aanwezig is dit jaar. In de designhal zijn een paar keuken- en badkameropstellingen te bekijken, Pode staat erbij, maar voorafgaande jaren was daar een ware meubelpromenade met fijne zitmeubelpresentaties en daar is weinig van over. Contemporary designer en een oude bekende Joseph Klibansky staat met een uitgebreide expositie in deze hal, dus als je daar van houdt val je met je neus in de boter.

MET KOP EN SCHOUDERS

En ja, dan kan ik nog afsluiten met een absolute top-presentatie van het Eigen Huis & Interieur Paviljoen. Ontwerpster Nanne Schuiveling kreeg hier de vrije hand en die heeft ze met twee handen aangenomen. Wat een heerlijke sfeer, uitstraling, combinatie van vormen en grafische patronen; alles waarop je hoopt en meer. Nanne vertelde me dat ze alles als van nature in elkaar wil laten overlopen en dat ze daarbij gebruik heeft gemaakt van onconventionele vormen (een halfrond kookeiland bijvoorbeeld)en grafische (vloer- en wand)patronen die door de toegepaste spiegels in dat eiland als vanzelf in elkaar overgaan en het geheel bijna laten verdwijnen in de ruimte, echt heel sterkt gedaan. Een heerlijke bank die zo uit de jaren 70 kan zijn gekomen met daarachter een prachtig tapijt van CC-Tapis aan de wand. Ronde togen en vormen samen met grafische patronen en stevige kleuren zorgen voor scherpe contrasten. Ik zou hier met gemak een dag rond kunnen blijven hangen om steeds weer een ander hoekje en plekje te ontdekken. Job well done Nanne!

ECHT WAAR?! ECHT WAAR!

Toen ik een paar weken geleden voor Metro werd geïnterviewd over interieur- en designtrends voor 2020 werd me oa. de vraag gesteld wat we weer gaan zien als in ‘terug van weggeweest’. Ik noemde ‘droogbloemen’ en hoorde hard gelach aan de andere kant van de lijn… Afijn. Kijk zelf maar als je naar de RAI gaat.

Kortom, heb je een bovengemiddelde interesse in interieurs, vind je het leuk om daar een uitje van te maken en kan je goed tegen de drukte; ga dan naar deze editie van VT Wonen & Designbeurs. Met iets meer decoraties en verkoop dan design, dat wel.

Voor meer informatie over openingstijden kijk je hier.

De VT Wonen – & Designbeurs wordt gehouden in RAI Amsterdam van 1 t/m 6 oktober 2019.