TIP 1: RUTGER BREGMAN | HET WATER KOMT

Rutger was afgelopen woensdag te gast bij DWDD om te vertellen over het nieuwe boekje dat hij schreef. Uitzending gemist? Kijk het item hier terug.

Het boek, dat eigenlijk een open brief is gericht aan ons, Nederlanders, heeft een alarmerende boodschap over het stijgende waterniveau waarmee we op termijn te maken krijgen. Omdat het belangrijk is dat iedereen hiervan op de hoogte is, is het boekje gratis te verkrijgen. Rutger pleit met ‘Het water komt’ voor een collectief bewustzijn en een collectieve renovatie van de Nederlandse waterlinie.

Het gratis boekje is hier te bestellen.

Deze actie is voortgekomen uit een samenwerking tussen De Correspondent en de Nationale Postcode Loterij. Beide organisaties onderschrijven het belang van het tegengaan van klimaatverandering. Het boek is onafhankelijk van onze samenwerking geschreven.

Meer lezen over de journalistieke missie van De Correspondent? Kijk op decorrespondent.nl.


TIP 2: PODCAST SERIE  ‘VERWONDERING’ VAN HARALD DUNNINK 

Harald Dunnink is oprichter van designbureau Momkai en mede-oprichter van De Correspondent. In deze serie podcasts gaat Harald in gesprek met ontwerpers en creatieve ondernemers over de impact van hun werk.

In de nieuwste aflevering gaat Harald in gesprek met Bas van de Poel over SPACE10 en IKEA. SPACE10 is het creatieve lab voor IKEA waar bijvoorbeeld in 2016 de toekomst van de alom bekende zweedse gehaktballetjes is onderzocht en men met 8 alternatieven kwam. Deze conceptuele gehaktballetjes hebben geleid tot de huidige vegetarische gehaktballetjes die bij IKEA op het menu staan, naast de traditionele variant in vlees.

Elke aflevering geeft verrassende inzichten en laat zien hoe in design vaak de oplossing zit verweven tot grote maatschappelijke vraagstukken.


TIP 3 | NEXT NATURE van KOERT VAN MENSVOORT

In het boek ‘Next Nature: waarom technologie onze natuurlijke toekomst is’, neemt Koert van Mensvoort je mee op een epische verkenningstocht door de wondere wereld van uit cultuur ontstane natuur. Het laat zien hoe de problematische onbalans tussen natuur en technologie niet alleen onze huidige kijk op de maatschappij vervormt, maar tegelijkertijd ook de toekomst belemmert.

Het boek biedt een gedetailleerde lezing over de filosofie van Next Nature, naast actuele voorbeelden en wetenschappelijke inzichten.


TIP 4 | INSIDE BILL’S BRAIN

Deze 3-delige documentairereeks over Bill Gates en zijn vrouw Melinda is te zien op Netflix. (Trailer)

Per aflevering wordt 1 van de grote thema’s besproken waarvoor de (Bill & Melinda) Gates Foundation zich hard maakt. De visie van deze stichting is, dat elk leven even waardevol is. Bill en Melinda zetten zich persoonlijk in om de onderlinge verschillen kleiner te maken door bijvoorbeeld tot doel te hebben iedereen waar ook ter wereld van goede sanitaire faciliteiten te kunnen voorzien.

De ontknoping in de laatste aflevering vond ik ronduit ontluisterend en tekenend voor de houding van…

SPOILER ALERT:…………

  • Je kunt nu nog terug!

………………

Zeker weten?

………………

Okay dan, komt ‘ie; POTUS. Trump.

Dus ga zien, die documentaire-reeks.

TIP 5 | OBJECT ROTTERDAM 7 t/m 9 feb ‘20


Deze fijne art- en designfair is een persoonlijke favoriet, en dat is niet alleen om de steeds weer verrassende combinatie aan deelnemers die curator Anne van der Zwaag weet samen te brengen, dit komt deels ook door de fijne industriele omgeving van het HAKA-gebouw. Ben je hier niet eerder geweest, dan is het zeker de moeite waard om dit jaar te gaan want Object Rotterdam vindt hier dit jaar voor de laatste keer plaats.

Kijk voor openingstijden en informatie op de website.

Heb je zelf interessante lees-, luister- of kijktips? Deel ze onder dit bericht of stuur ons een mailtje naar info@gablab.nl

Wil je graag dat jouw boek / documentaire / podcast / expositie hier een review krijgt? Pakketjes, post en uitnodigingen kunnen verstuurd worden naar;

GABLAB Trend  Scenario’s
T.a.v. Gaby van Gestel
Vestingwerken 1P1
NL – 1411 WC  NAARDEN

This post is also available in: Engels